Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a emis, în 9 februarie a.c., Ordinul nr. 33 privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar al comunei Boianu Mare, Sorin Groza, ca urmare a condamnării acestuia la o pedeapsă privativă de libertate, prin Hotarârea instanţei (Sentinţa Penală nr 152/2014 pronunţată de Judecătoria Marghita).

"Ordinul Prefectului a fost emis în temeiul prevederilor art. 69 alin 2 din Legea administraţiei publice locale nr 215/2001 coroborate cu cele ale art 15 alin 2 lit e şi art 16 din legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali, ca urmare a referatului secretarului comunei transmis potrivit art 16 alin 2 din legea 393/2004", se precizează în comunicatul transmis de Prefectura Bihor, care mai menţionează faptul că "atribuţiile primarului vor fi exercitate, potrivit legii, de către viceprimarul comunei Boianu Mare", Gavril Şandor. Conform informaţiilor furnizate de Claudia Timofte, director Cancelarie Prefectura Bihor, în astfel de situaţii este anunţat Ministerul Administraţiei şi Internelor, care va decide, prin hotărâre de Guvern, dacă se vor organiza alegeri şi data unui eventual scrutin. Sorin Groza a fost membru al PSD, dar a devenit primar în 2004 din postura de independent. În 2005 a schimbat barca, trecând sub umbrela partidului aflat la putere, PNL. Edilul a fost condamnat în octombrie 2014, printr-o sentinţă a Judecătoriei Marghita, atacată cu apel şi respins ca nefondat de către Curtea de Apel Oradea, pentru infracţiunile de înşelăciune în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, primind câte zece, respectiv două luni de închisoare. Potrivit sentinţei, instanţa a contopit pedepsele aplicate inculpatului, stabilind în sarcina acestuia pedeapsa cea mai grea de 10 luni închisoare, pe care a sporit-o la un an, astfel că inculpatul va avea de executat o pedeapsă de un an închisoare. De asemenea, în baza art 91 Cod penal, instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilind un termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. În toată această perioadă, Groza trebuie să respecte mai multe măsuri de supraveghere, şi anume să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Tot în această perioadă, fostul primar va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile, la instituţia din comunitate indicată de către Serviciul de probaţiune Bihor, pe care instanţa îl desemnează cu supravegherea inculpatului.

Condamnări şi pentru contabilă şi casier

În acelaşi dosar cu fostul primar au mai fost condamnaţi şi fosta contabilă a Primăriei Boianu Mare, Elena Negrean, respectiv casierul Primăriei, Ioan Bandula. Fosta contabilă a fost condamnată pentru aceleaşi fapte, fiecare pedepsită cu câte zece luni, respectiv două luni de închisoare, pedepse contopite şi în cazul ei, iar apoi sporite, astfel că pedeapsa finală este tot de un an închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani şi şase luni. De asemenea, Elena Negrean va trebui să presteze o muncă neremunearată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 70 de zile. În ceea ce-l priveşte pe fostul casier Ioan Bandula, acesta a primit o singură pedeapsă de 10 luni de închisoare, instanţa dispunând, însă, amânarea executării acesteia şi stabilind un termen de supraveghere de 2 ani care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii. Şi acesta din urmă va trebui să presteze, în această perioadă de supraveghere, 30 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii.