Deputații au respins, ieri, în plenul Camerei, solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta, și pentru conflict de interese, votul fiind 231 "pentru" respingerea urmăririi penale și 120 "împotrivă".

Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, care a respins solicitarea de încuviințare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta, a fost menținut, ieri, de plenul Camerei, 231 din cei 351 de deputați prezenți votând pentru acest aviz de neîncepere a urmăririi penale. Din totalul de 387 de deputaţi , la şedinţa de ieri au fost prezenţi 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind acelaşi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru "proiectul de hotărâre respingerea cererii de începere a urmăririi penale" a lui Victor Ponta, iar 120 de voturi au fost "împotrivă". Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful guvernului. Anterior votului, deputaţii PSD şi cei ai PNL au avut în plenul Camerei dispute procedurale în privinţa votului la solicitarea începerii urmăririi penale a lui Victor Ponta, liderul liberalilor Ludovic Orban strigându-le celor de la PSD să nu apeleze la "tertipuri" care să-l salveze pe premier.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a susţinut că plenul Camerei trebuie să voteze proiectul de hotărâre de respingere a cererii de începere a urmăririi penale premierului, iar deputaţii PNL au afirmat că trebuie supusă la vot solicitarea de începerea urmăririi penale.

Disputa s-a încheiat cu decizia ca deputaţii să voteze proiectul de hotărâre de respingere a cererii de încuviinţare a urmăririi penale pentru premierul Ponta.

"Un vot normal"

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, afirmă că votul prin care deputaţii au respins cererea DNA pentru urmărirea sa penală este unul normal, adăugând că Parlamentul şi Guvernul au obligaţia de a respecta Constituţia şi a-i apăra şi pe oamenii simpli, care nu beneficiază de sprijinul acordat lui ieri.

"Vreau şi cred că Parlamentul şi Guvernul au obligaţia de a respecta Constituţia şi de a-i apăra mai ales pe alţii, pentru că alţii, oameni simpli, nu au sprijinul pe care am avut eu ocazia să-l am. La asta trebuie să ne gândim de acum încolo", a spus Ponta, fără alte detalii.

 

Parlamentul, un scut de protecție

Președintele Klaus Iohannis a declarat, comentând votul de ieri din Camera Deputaților, că Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție și că regretă că marţi coaliția de guvernare a impus o decizie în sens contrar și s-a transformat într-un scut de protecție pentru Victor Ponta.

"Îmi mențin punctul de vedere conform căruia Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție. Regret faptul că astăzi (n.r. - ieri) coaliția de guvernare a impus o decizie în sens contrar. Regret, totodată, faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecție pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale. Este o dovadă de maximă iresponsabilitate și de sfidare la adresa cetățenilor faptul că parlamentarii ce alcătuiesc majoritatea împiedică justiția să-și facă datoria, sunt dispuși să distrugă instituția Parlamentului, așa cum ar trebui ea să funcționeze într-un stat de drept și să afecteze imaginea României pentru a salva politic o singură persoană", spune Klaus Iohannis, într-o declarație transmisă de Administrația Prezidențială la scurt timp de la votul din Camera Deputaților.

Președintele Klaus Iohannis mai spune că "majoritatea parlamentară refuză să accepte semnalul dat de cetățeni, care a fost unul foarte clar: stop corupției, politică făcută cu integritate și responsabilitate". Șeful statului adaugă că soluția pentru ieșirea din actuala situație este demisia lui Victor Ponta din funcția de prim-ministru.

DNA a solicitat aprobarea Camerei pentru acuzele de conflict de interese, în sensul că numirea senatorului Dan Şova în funcţia de ministru s-a făcut după ce premierul Ponta a beneficiat de foloase de la acesta, printre care şi un automobil Mitsubishi. În luna februarie, premierul Ponta afirma, de la sediul PSD, că social-democraţii vor vota toate cererile venite din partea procurorilor. Premierul Victor Ponta este deja urmărit penal pentru acte dinaintea dobândirii funcţiei de prim-ministru, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor.

Tăriceanu dixit:

Imunitatea parlamentarilor, în beneficiul cetățenilor

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, imediat după votul din Cameră: "Este dreptul constituţional al Parlamentului să decidă în cazul unor astfel de solicitări din partea justiţiei pentru că în spaţiul public nu o singură dată în ultima vreme şi astăzi am văzut diverse comentarii legate de imunitate. Imunitatea nu este un privilegiu, imunitatea care este acordată parlamentarilor este, în final, în beneficiul cetăţenilor pentru că cei care sunt în Parlament au obligaţia şi responsabilitatea să reprezinte interesele cetăţenilor în Parlament, prin urmare, în momentul în care unui parlamentar i se ridică imunitatea, nu este el, în primul rând cel care este afectat, ci cetăţenii care sunt lipsiţi de reprezentarea necesară", a declarat Tăriceanu.

 

Kelemen Hunor:

Era mai bine dacă demisiona

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru un site maghiar că era mai bine dacă premierul Victor Ponta ar fi renunţat acum la guvernare, întrucât mai devreme sau mai târziu va ajunge în această situaţie, însă atunci daunele vor fi mult mai mari.

"Premierul va ajunge, mai devreme sau mai târziu, în situaţia în care va trebui să termine cu guvernarea, cu daune mult mai mari pentru ţară, decât dacă ar face-o acum. Ar fi fost mai bine dacă ar fi renunţat acum la guvernare, dar decizia este una personală", a declarat Kelemen. El a spus că nu cunoaşte dosarul lui Ponta, motiv pentru care nu vrea să comenteze acuzaţiile aduse împotriva acestuia, însă consideră că premierul şi Guvernul au ajuns într-o situaţie "imposibilă". În opinia liderului maghiar, Ponta "se izolează" în politica naţională şi în economie, astfel că posibilitatea unei bune guvernări nu mai există. Întrebat în legătură cu moţiunea de cenzură a PNL, Kelemen Hunor a spus că UDMR nu va vota împotriva acesteia.