Cinci medici şi cinci asistenţi, membri ai Serviciului de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă Bihor, au fost arestaţi, ieri, pentru 30 de zile. Toţi sunt acuzaţi că au încasat şpăgi de la bihorenii pensionaţi pe caz de boală, sumele de bani descoperite miercuri în urma percheziţiilor în cabinetele suspecţilor, acasă sau în maşinile acestora fiind de-a dreptul şocante.

Zeci de imobile, terenuri şi acţiuni la bursă

Ancheta în cazul medicilor şi asistenţilor acuzaţi de luare de mită a pornit, potrivit unor surse judiciare, de la un denunţ făcut de un bihorean căruia, pentru că nu a "cotizat", i-a fost respins dosarul, deşi omul avea dreptul să beneficieze, legal, de pensie de boală. Poliţiştii şi procurorii au intrat pe fir, cu ajutorul mai multor servicii, iar cercetările au scos la iveală detalii şocante. Milioane de lei ascunse în maşini, sub saltele, în valize şi geamantane au fost descoperite miercuri, în urma percheziţiilor. Potrivit IPJ Bihor, au fost ridicate în vederea cercetărilor aproximativ 2.300 de dosare medicale, decizii medicale, agende, un laptop, memory stick-uri, contracte de creditare ale unor societăţi coordonate de suspecţi precum şi 1.402.081 lei, 190.880 euro, 125.386 dolari, 10.640 franci elveţieni şi 89.000 forinţi. Dintr-o adresă înaintată de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor au fost stabilite veniturile medicilor şi asistenţilor în perioada fiscală 2012 - 2014, rezultând o discrepanţă majoră între veniturile legale şi valoarea tuturor bunurilor pe care le deţin. Deşi în perioada 2012 - 2014, niciunul dintre suspecţi nu a realizat venituri cumulate care să depăşească suma de 150.000 lei, organele de urmărire penală au stabilit că aceştia deţin fie pe numele lor, fie prin interpuşi 43 case şi apartamente, 25 de terenuri, 16 autoturisme şi acţiuni la diferite companii listate pe bursă, în valoare totală de peste 4 milioane euro. Totodată, în conturile lor au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 1.143.733 lei, 38.940 euro şi 40.100 dolari. Anchetatorii au decis să instituie măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile, urmând a fi aplicată măsura confiscării speciale, cu privire la banii obţinuţi cu titlu de mită, cât şi măsura confiscării extinse, cu privire la bunurile şi sumele de bani a căror provenienţă nu poate fi dovedită.

 

Asistenţii au recunoscut, medicii nu

Medicii Vasile Sălăjan, Ovidiu Pleşa, Anca-Domnica Grigorescu, Emilia Mariana Cun, Ana Maria Guţ şi asistenţii Ioana Precup, Monica Teodora Ignat, Pelle Johannes Ladislau, Gianina Ţigan şi Violeta Dorina Coşa au fost prezentaţi, ieri, judecătorilor de la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă. Aduşi la instanţă cu cătuşe la mâini, niciunul nu a făcut nicio declaraţie, majoritatea acoperindu-şi faţa şi mâinile încătuşate. În faţa anchetatorilor, însă, susţin surse judiciare, asistenţii au recunoscut tot şi au povestit şi modul în care pacienţii "plasau" şpaga pentru medici între acte. În schimb, toţi medicii şi-au rezervat dreptul de a nu face, nici măcar în faţa procurorilor, nicio declaraţie. Probele adunate împotriva lor, inclusiv interceptări audio-video sunt însă mai mult decât relevante. Pentru a-i putea dovedi, anchetatorii i-au monitorizat non-stop în ultima perioadă, montând camere în toate birourile în care medicii şi asistenţii lucrau. Aceeaşi schemă era aplicată, în mare, de toţi. La cabinetele de pe strada Dunării, actele celor care solicitau pensii de boală erau preluate, în cazul medicului Vasile Sălăjan, direct de către acesta. Fără nicio examinare medicală, doctorul cerea doar trei bilete de ieşire din spital şi nişte analize. Exista, totuşi, susţin anchetatorii, o condiţie esenţială. Aceea ca medicul să găsească, printre acte, şi bani. Între 50 şi 500 de lei sau 50 şi 400 de euro, în funcţie de caz. În acelaşi fel procedau şi colegii săi. Pacienţii fie puneau banii printre acte, într-un plic sau nu, fie îi dădeau asistenţilor, care apoi îi înmânau doctorilor cu care lucrau.

"Nu contează cum vă simţiţi!"

Toţi asistenţii acuzaţi de luare de mită primeau o parte din şpagă. La finalul programului, medicii luau banii ascunşi în birouri, o parte îi băgau în propriul portofel, iar o parte îi lăsau pe birou, într-un plic, pentru asistent. În cazul lui Sălăjan, anchetatorii arată că acesta mai pregătea, în fiecare zi, încă un plic cu 500-600 de lei, cu care se deplasa în afara cabinetului. Imaginile surprinse chiar în cabinetele medicilor arată că examinarea medicală a celor care se prezentau la cabinete lipsea cu desăvârşire, "candidaţii" plasând şpaga direct doctorilor ori asistenţilor, care duceau banii mai departe. Ancheta a mai scos la iveală faptul că au existat situaţii în care pacienţii nici măcar nu s-au prezentat la cabinetul medical, trimiţând actele şi, desigur, mita, prin diverşi intermediari.

"Nivelul fenomenului de corupţie creat în rândul medicilor experţi ai asigurărilor sociale/asistenţilor medicali, precum şi în rândul solicitanţilor de pensii de invaliditate a ajuns la o asemenea amploare încât medicii nu mai sunt preocupaţi de evaluarea clinică a pacienţilor, ci doar de obţinerea de însemnate foloase materiale pentru ei", se arată în referatul de arestare întocmit de procurori pe numele celor zece. Definitorie întregului mecanism este, mai arată anchetatorii, afirmaţia făcută de inculpatul Pleşa Ovidiu în faţa unui solicitant: "Nu contează cum vă simţiţi, contează actele pe care noi le putem prezenta". Activitatea infracţională a medicilor şi asistenţilor acuzaţi de corupţie a generat destabilizarea întregului mecanism de acordare a pensiilor de invaliditate, fapt ce a determinat ca judeţul Bihor să fie printre judeţele cu cei mai mulţi beneficiari de astfel de pensii, circa 32.000, arată procurorii.

 

Mita, plus... 1 leu

Toţi medicii inculpaţi în acest caz aveau pus la punct un adevărat sistem de colectare şi inventariere a banilor primiţi de la pacienţi. Potrivit procurorilor, medicii aşteptau să fie singuri în cabinet, luau plicurile dintre acte, scoteau banii, îi numărau atent, iar unii îi sortau. Apoi, aşezau toţi banii în sertarele birourilor, iar la finalul zilei îi numărau şi îi împărţeau cu asistenţii.

"După ce colectează în sertarul său sumele de bani sau plicurile primite de la pacienţi, dr. Ana Guţ numără şi sortează banii după care îi aşază pe toţi într-un singur plic, celelalte plicuri le rupe şi le aruncă la coşul de gunoi. La finalul programului, doctorul Ana Guţ ia din sertar plicul cu banii colectaţi după care încuie sertarul, iar cheia o pune în portofelul personal", se arată în referatul prin care procurorii au cerut ieri arestarea preventivă. Mai mult decât atât, anchetatorii au văzut, cu ajutorul camerelor instalate în cabinet, cum medicul Guţ nu se mulţumeşte doar cu mita primită, ci pretinde, fiecărei persoane, câte 1 leu pentru hârtia folosită în eliberarea deciziei de pensie.

Şpaga, spălată prin clinici medicale

Pe lângă acuzaţiile de luare de mită, unii dintre medicii implicaţi în acest caz sunt bănuiţi şi de spălare de bani. Din banii primiţi de la pacienţi, Anca Grigorescu, spre exemplu, ar fi împrumutat o clinică medicală din Oradea, unde soţul său este acţionar, cu suma de 400.000 de lei. Emilia Cun ar fi împrumutat şi ea o firmă, unde este asociat şi administrator, cu 219.000 lei. Poliţiştii şi procurorii au descoperit mai multe astfel de contracte de creditare,  în perioada 2013 - 2015 inculpaţii fiind bănuiţi că ar fi creditat mai multe societăţi, unele coordonate chiar de ei, cu peste 3 milioane de lei, bani folosiţi pentru diverse achiziţii. Dosarul de corupţie nu vizează doar medicii şi asistenţii care ar fi luat şpagă, ci şi persoanele care au oferit mita. Astfel, miercuri, concomitent cu efectuarea percheziţiilor, au fost puse în aplicare 50 de mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite de comiterea infracţiunii de dare de mită, care, în perioada 2012 - 2015, ar fi oferit sume de bani între 100 lei şi 200 euro. Potrivit unor surse judiciare, majoritatea celor chemaţi la audieri au recunoscut că au dat şpagă medicilor şi asistenţilor pentru a-şi rezolva dosarele sau concediile medicale de peste 90 de zile.

Sume halucinante din mită

Bani ascunşi acasă sau în maşini

În maşina lui Vasile Sălăjan procurorii şi poliţiştii au găsit, miercuri, 6.000 de lei, 3.500 de euro şi 18.500 de forinţi. În cabinet, medicul mai avea 2.700 de lei şi 50 de euro, iar acasă, alţi 5.000 de euro. În cabinetul Ancăi Grigorescu, anchetatorii au găsit 2.100 de lei şi două plicuri, unul cu 400, iar altul cu 150 de lei. Pusă să dea explicaţii, medicul a declarat că pur şi simplu nu ştie cum au ajuns cele două plicuri la ea în birou. Un alt medic, Ovidiu Pleşa, avea miercuri în maşină 5.000 de lei şi 3.300 de euro, în cabinet 4.865 de lei şi 50 de euro, iar acasă 5.500 de lei. Medicul Emilia Cun avea în cabinet 4.250 de lei şi 200 de euro. Acasă la ea au fost găsiţi 130.365 de euro, 207.200 lei, 3186 USD, 10.640 CHF şi 44.500 HUF. Ana Guţ avea, tot miercuri, în cabinet, 6.238 de lei, 700 euro şi 300 USD, iar la domiciliu 19.336 de lei şi 700 euro. În maşina ei au fost găsiţi alţi peste 200.000 de lei şi aproape 20.000 de euro. În plus, acasă la mama medicului au fost descoperiţi 772.200 lei, 120.000 USD şi 4.820 euro. Şi la asistenţi în birouri sau acasă au fost descoperite sume importante de bani, cei mai mulţi, respectiv 70.200 lei, 6.100 euro şi 1.000 USD aparţinându-i Ioanei Precup, asistenta medicului Vasile Sălăjan.

 

Casa de Pensii, activitate bulversată

Probleme cu evaluarea dosarelor

Arestarea celor zece medici şi asistenţi, practic a întreg personalului Serviciului de Expertiză Medicală, a îngreunat activitatea în instituţie.

"Avem greutăţi. Practic, ce făceau cinci medici acum trebuie să facă unul. Am detaşat un medic şi un asistent de la Marghita, iar mâine (azi - n.r.) urmează să vină cel de la Beiuş. În cazul în care vor fi solicitări mai multe probabil o să îi chemăm pe amândoi odată", a declarat, ieri, Leontin Ţîrle, directorul Casei de Pensii Bihor. În privinţa dosarelor de pensie de boală asupra cărora planează suspiciuni, cel mai probabil, acestea vor fi supuse unor contraexpertize care să stabilească dacă drepturile au fost sau nu acordate legal.