Conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor s-a întâlnit, ieri, cu reprezentanţii cluburilor sportive şi cu liderii galeriilor orădene, în cadrul unei şedinţe de pregătire, care a vizat combaterea actelor de violenţă în sport. Potrivit jandarmilor, în Bihor nu s-au înregistrat probleme majore în ceea ce priveşte violenţa pe stadioane. Anul trecut, a fost constatată o singură infracţiune de acest gen, în cazul unui spectator care a introdus pe stadion un spray lacrimogen.

Reprezentanţii IJJ Bihor s-au întâlnit, ieri, în cadrul unei şedinţe de pregătire privind combaterea actelor de violenţă în sport, cu reprezentanţii cluburilor din Oradea, cei ai firmelor de pază şi cu liderii de galerii. Au fost discutate măsurile organizatorice necesare înainte de desfăşurarea unei partide, jandarmii aducându-le la cunoştinţă celor prezenţi care le sunt obligaţiile şi ce sancţiuni riscă în cazul în care nu respectă legea. Printre atribuţiile care cad în sarcina organizatorilor de competiţii sportive se numără: interzicerea comercializării de băuturi alcoolice în incinta locurilor de desfăşurare a competiţiei, să se asigure că celelalte băuturi se distribuie numai în pahare de plastic sau hârtie, să asigure separarea grupurilor de suporteri rivali etc. Amenzile pentru nerespectarea acestor obligaţii pot ajunge până la suma de 15.000 lei. De cealaltă parte, liderii de galerii şi suporterii au şi ei obligaţii, cum ar fi: să nu introducă pe stadioane băuturi alcoolice, artificii, făclii, să nu afişeze embleme sau pancarte care incită la denigrarea ţării, ură rasială sau religioasă, să nu arunce cu obiecte în teren, să nu distrugă mobilierul etc. În cazul în care o persoană este sancţionată de două ori în decursul unui an, aceasta riscă să i se interzică accesul la alte competiţii. Reprezentanţii firmelor de pază au fost atenţionaţi că, înainte de fiecare meci, trebuie să se prezinte la comandantul forţelor de jandarmi, să se prezinte şi să îşi lase datele de contact. Pe de altă parte, jandarmii i-au sfătuit pe angajaţii societăţilor de pază să fie mai atenţi la comportament şi la ţinută. „Doresc să le transmit firmelor să aibă grijă la comportament. Angajaţii ar trebui să aibă o anumită ţinută şi un anumit vocabular. Nu pot să stea de vorbă cu cetăţenii scuipând seminţe", a subliniat col. Petru Lung, adjunctul inspectorului şef al IJJ Bihor. Potrivit acestuia, în anul 2008, 1600 de jandarmi au participat la 159 de manifestări sportive, în cinci localităţi din judeţ.

Anul trecut au fost aplicate opt sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1030 lei şi un avertisment scris. Pe stadioanele din Bihor a fost constatată o singură infracţiune, un suporter intrând la un meci cu un spray lacrimogen. După şedinţa de pregătire de ieri, Detaşamentul Mobil de Jandarmi şi-a prezentat dispozitivele de restabilire a ordinii şi liniştii publice în incinta Stadionului Municipal, tot aici având loc un exerciţiu demonstrativ.