Cinci tone de tutun de narghilea, a fost reținut de inspectorii vamali din cadrul Autorității Vamale Române împreună cu polițiștii de investigare a criminalității economice bihoreni, de la un cetățean bulgar care erau transportate cu un autotren cu semiremorcă.

Inspectori din cadrul Autorității Vamale Române - Biroul de Combatere a Traficului Ilicit cu Produse din Tutun împreuna cu polițiști ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfășurat duminică, 31 iulie, o acțiune  pentru combaterea traficului ilicit cu produse din tutun.

În cadrul acțiunii, echipa comună de control a identificat în trafic, în Punctul de Trecere a Frontierei Borș II, pe sensul de ieșire din țară, un bărbat de 44 de ani, din Bulgaria, în timp ce conducea un autotren cu semiremorcă, înmatriculat în Bulgaria, cu care transporta piese auto și 5.004 de kilograme de tutun aromat pentru narghilea, provenit de la o societate din Turcia, aceste marfuri fiind în regim vamal de tranzit cu destinația Polonia.

În urma verificării documentelor vamale și de transport prezentate de conducătorul autotrenului a reieșit că firma destinatară a tutunului de narghilea din Polonia este o firmă fictivă, nefiind înregistrată în evidențele autorităților din Polonia. Totodată, s-a constatat că, în  documentele vamale de tranzit figura înscrisa o firma din Odesa, Ucraina, iar itinerariul de tranzit declarat a fost Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Slovacia - Polonia, creându-se astfel suspiciunea că datele înscrise în documentele de transport sunt false pentru a crea premisa înstrăinării mărfii în tranzit pe teritoriul unuia dintre statele menționate anterior.

Întraga cantitate de tutun a fost reținuta de reprezentanții Autorității Vamale Române.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracţiunii de folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române și al Direcției Regionale Vamale Cluj.