Secţia pentru procurori a CSM a încuviinţat, ieri dimineaţă, arestarea preventivă a Alinei Bica, după ce joi seară dăduse undă verde doar pentru reţinere şi arest la domiciliu în cazul şefei DIICOT. Procurorii din CSM s-au întrunit din nou la mai puţin de 12 ore după ce încuviinţaseră reţinerea şi arestul la domiciliu pentru Alina Bica.

Şefa DIICOT Alina Bica a fost ridicată de poliţie de pe stradă, fiind bănuită că ar fi primit, prin interpuşi, un teren în Snagov, pe care ulterior l-ar fi vândut, iar o parte din bani ar fi ajuns la Dorin Cocoş (fostul soţ al Elenei Udrea), pentru înlesnirea aprobării de către comisia din ANRP a dosarului lui Gheorghe Stelian. Alina Bica a fost reţinută de DNA, joi noapte, pentru abuz în serviciu, după ce Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP din care actualul procuror-şef al DIICOT a făcut parte, a acordat, în 2011, o despăgubire pentru un teren supraevaluat din Capitală. Surse judiciare au declarat că Alina Bica, în mod indirect şi voalat, ar fi sugerat celorlalţi membri ai comisiei să aprobe dosarul de despăgubire al omului de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş. Concret, explică sursele citate, Alina Bica nu le-ar fi solicitat direct membrilor comisiei acest lucru, dar a lăsat de înţeles că documentaţia din dosar era corectă, astfel că puteau semna fără grijă. La un timp după aprobarea acestui dosar, Alina Bica ar fi primit, prin interpuşi, un teren în comuna Snagov. Sursele citate arată că nu este clar dacă interpuşii sunt cunoştinţe sau rude ale omului de afaceri Gheorghe Stelian, dar menţionează că, imediat ce terenul a intrat în posesia Alinei Bica, aceasta l-a vândut, iar o parte din banii obţinuţi astfel ar fi ajuns la Dorin Cocoş. În faţa instanţei vor ajunge, cu aceeaşi propunere, şi alte persoane reţinute în acest dosar, respectiv Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile. Tot în acest dosar, deputatul UDMR Marko Attila este urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul şefei DIICOT Alina Bica, expertul evaluator Emil Nuţiu, acuzat de aceeaşi infracţiune, a fost reţinut, iar omul de afaceri Gheorghe Stelian este cercetat sub control judiciar. De abuz în serviciu este acuzat şi un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar.

DNA şi DIICOT nu sunt în competiţie

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, despre dosarul în care a fost reţinută şefa DIICOT, Alina Bica, că acesta nu este rezultatul unui conflict personal sau instituţional, ea subliniind că DNA nu este în competiţie cu nici o altă instituţie a statului. "Având în vedere că în spaţiul public au apărut anumite specualţii aş vrea să fac o precizare foarte clară şi foarte fermă: Direcţia Naţională Anticorupţie are în investigare infracţiuni de corupţie care se comit de către magistraţi, este o competenţă exclusivă. Acest dosar nu a fost deschis ca urmare a unui conflict personal sau instituţional, DNA nu este în conflict cu niciuna dintre instituţiile statului. Dimpotrivă, avem o colaborare instituţională foarte bună atât cu DIICOT, cât şi cu celelalte structuri ale Ministerului Public", a spus Kovesi.