Judecătorii Curţii de Apel Oradea au respins, ieri, contestaţiile formulate atât de DNA, cât şi de Alexandru Kiss împotriva deciziei Tribunalului Bihor care a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de Kiss şi Beneamin Rus. Vicepreşedintele CJ Bihor a scăpat astfel de arest, decizia de ieri a instanţei fiind definitivă.

Procurorii anticorupţie orădeni, care îl voiau pe Kiss după gratii, au adus în faţa instanţei dovezi potrivit cărora reprezentanţi ai serviciilor secrete maghiare au încercat să influenţeze martorii din dosar, susţinând că "există date concrete că inculpatul Kiss Alexandru a încercat şi încearcă în prezent, prin intermediul altor persoane, să influenţeze poziţia procesuală a co-inculpatului Bojtor Laszlo, în sensul de a-l îndemna pe acesta să ascundă adevărul". DNA a depus la dosar o declaraţie a lui Bojtor, în care acesta relatează cum a fost contactat şi ulterior s-a întâlnit cu un bărbat care s-a legitimat a fi din cadrul unui serviciu secret maghiar, care i-a transmis să nu se prezinte la DNA în România. De cealaltă parte, avocaţii lui Alexandru Kiss au susţinut, în faţa judecătorilor Curţii de Apel, că acesta nu este vinovat şi că lăsarea lui în libertate nu reprezintă niciun pericol. Judecătorii au amânat luni pronunţarea, astfel că sentinţa a fost dată ieri. Potrivit unui comunicat de presă, "Curtea de Apel Oradea a respins contestaţiile formulate de DNA - Serviciul Teritorial Oradea şi de contestatorul Kiss Alexandru Iosif Francisc împotriva încheierii penale pronunţate de Tribunalul Bihor prin care a fost dispusă în privinţa inculpatului măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, până la data de 01.08.2015 inclusiv. Soluţia este definitivă".

Salvaţi de scurgerea timpului

Alexandru Kiss şi Beneamin Rus vor fi anchetaţi sub control judiciar, principalul motiv pentru care prima instanţă, Tribunalul Bihor, a decis acest lucru, iar cea de-a doua, Curtea de Apel, a menţinut aceste dispoziţii, fiind intervalul lung de timp scurs între data comiterii presupuselor fapte şi momentul în care s-a solicitat arestarea preventivă. "La acest moment, circumstanţele reale şi personale expuse nu mai sunt însă suficiente pentru ca judecătorul de drepturi şi libertăţi să ajungă la concluzia că măsura arestării preventive mai poate fi una proporţională şi necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică. Trecerea unui interval de timp îndelungat de la momentul comiterii faptelor până la momentul solicitării arestării preventive a inculpaţilor este un factor care a determinat disiparea stării de pericol pentru ordinea publică", se arată în motivarea încheierii prin care Tribunalul Bihor a respins propunerea de arestare. Însă, arată instanţa, "aceleaşi circumstanţe reale şi personale analizate anterior, luând în considerare că cei doi inculpaţi deţin şi în prezent aceleaşi funcţii, respectiv calităţi, justifică, pentru buna desfăşurare a procesului penal şi pentru înlăturarea oricărui risc de compromitere a aflării adevărului, luarea măsurii controlului judiciar". Astfel, lui Alexandru Kiss şi Beneamin Rus li s-a stabilit obligaţia de a nu depăşi raza teritorială a municipiului Oradea, de a nu se apropia de coinculpaţi, de a comunica lunar informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă, de a nu exercita profesia şi de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia au săvârşit faptele. Concret, lui Rus i s-a interzis să îşi mai administreze grupul de firme, în timp ce lui Alexandru Kiss i s-a interzis ca, pe durata controlului judiciar, să deţină funcţia de vicepreşedinte al CJ Bihor. Cum sentinţa a rămas definitivă prin pronunţarea de ieri de la Curtea de Apel, Prefectura Bihor urmează să notifice Consiliul Judeţean astfel încât acesta din urmă să ia act de decizia instanţei şi să îl suspende pe Kiss. Aceste interdicţii sunt valabile pe durata controlului judiciar, dispus pentru 60 de zile, care însă poate fi prelungit.