În noaptea de duminică spre luni, 19 februarie a.c., pompierii militari bihoreni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință situată în localitatea Lugașu de Sus.

 

Apelul care semnala producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, în jurul orei 03.05, la fața locului fiind mobilizate operativ trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Aleșd, cu două autospeciale de stingere și cu ambulanța SMURD a subunității. Ajunși la adresa indicată de apelant, pompierii au constatat că incendiul se manifesta cu degajări foarte mari de fum, la subsolul casei, existând riscul propagării acestuia la încăperile casei.

Din cauza lipsei de vizibilitate provocată de fumul dens, degajat în urma arderii a zeci de cauciucuri depozitate în subsol, forțele de intervenție au utilizat camera cu termoviziune din dotare, pentru identificarea focarelor, reușind în aproximativ 10 minute să localizeze incendiul și să-l lichideze în circa 40 de minute, împiedicând extinderea flăcărilor la camerele locuinței.

 Evenimentul, a cărui cauză probabilă a constituit-o un coș de fum deteriorat, s-a soldat cu arderea a circa 60 de cauciucuri, cartoane și materiale textile.

Din fericire, nu au existat persoane rănite. La nivelul județului Bihor, personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” derulează campania de informare și educație preventivă R.I.S.C. „Siguranța NU e un joc de noroc!”, scopul acesteia vizând salvarea de vieți și bunuri prin conștientizarea cetățenilor asupra riscurilor majore la care se expun prin nerespectarea normelor de prevenire a situațiilor de urgență generate de coșurile de fum. În cadrul acesteia, pompierii bihoreni reamintesc cetățenilor faptul că burlanele și coșurile de fum reprezintă una dintre cauzele frecvente de incendiu în lunile reci ale anului, împrejurările determinante ale unor astfel de evenimente fiind legate de neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii. Având în vedere frecvența ridicată a evenimentelor generate de coșurile de fum în această perioadă, reamintim bihorenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu  pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie verificate și curăţate periodic, iar dacă este cazul, reparate, de persoane specializate şi autorizate. De asemenea, nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elemente combustibile din structura acoperişului, planşeului etc., coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile. Totodată, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile.