Acțiuni preventive inedite ale polițiștilor bihoreni, ochelari VR, întâlniri interactive cu cetățenii, la o cafea, expoziție de tehnică de securitate, toate au avut loc miercuri, la Oradea, pentru a marca Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuință.

În România, din situația operativă înregistrată la nivelul structurilor de specialitate din Poliția Română, se constată că acest tip de infracțiune, „furt din locuință”, se află pe un trend descendent. În continuare, cele mai cunoscute metode de operare sunt „prin împrietenire” și „folosirea de chei potrivite”, însă nu sunt neglijate nici metodele clasice: prin escaladarea ușilor/ ferestrelor, prin forțarea/tăierea încuietorilor/elementelor de siguranță ale ușilor/ porților cu instrumente dure sau ruperea butucului/sistemelor de închidere. De asemenea, cele mai sustrase obiecte din locuință sunt banii și bijuteriile.

Ieri, polițiștii de prevenire bihoreni au desfășurat o serie de acțiuni în Oradea, care au ca scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor. Activitățile polițiștilor au avut loc sub genericul „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!”. Poliţiştii au fost prezenți la Aeroportul Internațional Oradea, unde au interacționat cu cetățenii și i-au sfătuit să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. De asemenea, cetățenii au fost sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. În cadrul acțiunilor, polițiștii de prevenire bihoreni au distribuit materiale informative realizate pentru prevenirea acestui gen de infracțiuni. O altă acţiune s-a desfăşurat în faţa centrului comercial „Crişul”, unde polițiștii au pus la dispoziția publicului ochelari VR, prin intermediul cărora au putut înțelege că spargerile din locuințe sunt evenimente dramatice, care depășesc ca importanță furtul în sine. Realitatea virtuală (Virtual reality/VR) se referă la ambianțe tridimensionale create artificial, pe calculator sau prin filmare cu aparatură specială, care oferă o simulare a realității atât de reușită, încât utilizatorul poate căpăta impresia de prezență fizică aproape veridică în anumite locuri reale sau imaginare. Sub îndrumarea polițiștilor de prevenire, cei care au avut curiozitatea să testeze ochelarii VR au asistat la o secvență de furt dintr-o locuință, ca și cum s-ar afla în mijlocul acțiunii și nu doar ca simpli spectatori și să constate dezastrul ce îl pot lăsa în urma lor infractorii.