Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat azi dimineaţă la Consiliul Superior al Magistraturii, că reacţiile avocaţilor lui Adrian Năstase prejudiciază autoritatea judecătorească, precizând că CSM trebuie să dea un semnal clar din această perspectivă. Azi dimineaţă chirurgul Şerban Brădişteanu care l-a operat pe Năstase este audiat la DNA împreună cu mai mulţi poliţişti judiciarişti. În cadrul şedinţei de azi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a pus în discuţie şi reacţiile avocaţilor lui Adrian Năstase faţă de magistraţi, după decizia instanţei supreme de condamnare a fostului premier la doi ani de închisoare cu executare.

Atât fostul preşedinte al CSM Horaţius Dumbravă, cât şi judecătorul Cristian Danileţ au spus că avocaţii lui Adrian Năstase au avut un comportament nepotrivit faţă de justiţie. Totodată, Horaţius Dumbravă a cerut sancţionarea Avocatului Poporului, pentru că s-a antepronunţat în dosarul lui Adrian Năstase. El a cerut suplimentarea ordinii de zi a şedinţei CSM, pentru a fi luată în discuţie această situaţie şi pentru eventuale măsuri. Procurorul general, Codruţa Kovesi, a spus că în ultimele zile au fost mai multe atacuri la adresa procurorilor, iar iniţiativa de a lua apărarea acestora este binevenită. Kovesi a spus că reacţiile avocaţilor lui Adrian Năstase prejudiciază autoritatea judecătorească, precizând că CSM trebuie să dea un semnal clar din această perspectivă. Ea a mai spus că CSM trebuia să ia atitudine încă din urmă cu două săptămâni, când avocaţii au ridicat problema decretelor de numire în funcţii a unor magistraţi. Kovesi a reafirmat că, din punctul ei de vedere, poliţia judiciară trebuie să treacă de la Minsiterul de Interne la Ministerul Public, pentru a nu mai exista presiuni politice.

"Ne-am săturat să fim acuzaţi că facem dosare politice", a spus Kovesi.

Procurorul general a mai spus că vor fi făcute verificări privind modul în care poliţiştii judiciari au pus în aplicare decizia de condamnare a lui Adrian Năstase, iar dacă va constata că nu au fost respectate toate procedurile, va retrage avizele poliţiştilor. Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a spus că face un apel public la rezerve în declaraţiile publice în acest caz. În replică, Codruţa Kovesi a spus că nu le poţi interzice avocaţilor sau jurnaliştilor să comenteze un dosar. Procurorul general i-a mai spus ministrului Justiţiei că a făcut declaraţii despre dosare politice şi i-a cerut să îi dea un singur exemplu cu nume şi prenume în care ea ar fi făcut la fel în acest sens acest sens. Corlăţean i-a răspuns că nu a făcut aceste declaraţii, cel puţin de când este ministru al Justiţiei. Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul calităţii". Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat în 21 iunie.

Medici şi poliţişti, anchetaţi pentru favorizarea infractorului

În acelaşi timp, chirurgul Şerban Brădişteanu care l-a operat pe Năstase este audiat la DNA împreună cu mai mulţi poliţişti judiciarişti care trebuiau să pună în executare mandatul de executare al pedepsei, fiind suspectaţi de favorizarea infractorului. Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, medicul Bogdan Opriţa, a anunţat, luni, că în cazul solicitării Poliţiei Capitalei din 22 iunie, referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, s-a stabilit că un eventual transfer al acestuia în penitenciar, pentru executarea pedepsei de doi ani de închisoare, poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale, fiind astfel înaintate adrese către Poliţia Română şi Institutul Naţional de Medicină Legală.

„Evaluarea realizată de comisia medicală constituită la nivelul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca a stabilit că responsabilitatea atitudinii terapeutice şi eventualul transfer al lui Adrian Năstase într-un spital-penitenciar este de competenţa unei expertize medico-legale efectuată de Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române. Surse medicale au declarat că starea de sănătate a lui Adrian Năstase este stabilă şi nu au intervenit complicaţii postoperatorii. Procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, a precizat, duminică, Poliţia Capitalei.