Actualul Cod de procedură civilă, a venit cu multe îmbunătăţiri în materie legislativă, una dintre acestea vizează procedura recursului, legislaţia procesuală actuală reglemententând spre deosebire de vechea legislaţie procesuală civilă recursul incident si provocat.

Conform articolului 491 aliniatul 1 Cod procedură civilă – „Recursul incident şi recursul provocat se pot exercita, în cazurile prevăzute la art. 472 şi 473, care se aplică în mod corespunzător. Dispoziţiile art. 488 rămân aplicabile”.

 Extrem de tehnică această prevedere legală, însă dacă ar fi să definim recursul incident, am putea spune că este acel recurs declarat de către intimat, după împlinirea termenului de recurs, prin care să tindă la schimbarea hotărârii instanţei de apel, iar recursul provocat poate să fie definit ca fiind aplicabil în ipoteza coparticiparii procesuale, precum şi atunci când la prima instanţă au intervenit terţe persoane în proces, intimatul fiind în drept, după împlinirea termenului de recurs, să declare în scris recurs împotriva altui intimat sau a unei persoane care a figurat în primă instanţă şi care nu este parte în recursul principal, dacă acesta din urmă ar fi de natură să producă consecinţe asupra situaţiei sale juridice în proces.

 Ca şi esenţă faţă de aceste două definiţii extrapolate din textul legal, atât recursul incident cât şi recursul provocat se pot exercita dincolo de termenul reglementat pentru recursul principal, punându-se problema doar cu privire la soluţiile care vor putea să fie pronunţate de către instanţele de control judiciar.

 Această problemă a fost soluţionată, în materia apelului incident şi a recursului incident, definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care reunită în cadrul completului pentru pronunţarea Recursului în interesul legii a pronunţat Decizia cu numărul 6 din 2020, publicată în cadrul Monitorului Oficial al României Partea I cu numărul 691 din 3 august 2020, a statuat în mod obligatoriu faptul că – „Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Galați și, în consecință, stabilește că: În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 472 și art. 491 din Codul de procedură civilă, apelul sau recursul incident nu poate fi limitat la obiectul apelului sau recursului principal, ci poate viza orice alte soluții cuprinse în dispozitivul hotărârii atacate și/sau considerentele acesteia.

  Aşadar, instanţa de recurs, analizând recursul incident poate să pronunţe orice fel de soluţie, nefiind limitată la o anumită categorie de soluţii, această Decizie fiind aplicabilă şi în materia apelului incident, unde instanţa de apel la fel poate să pronunţe orice fel de soluţie nefiind limitată la un anumit grad de soluţii.