Precedentele două articole au avut ca şi obiect regulile generale prevăzute de Codul civil şi aplicabile oricărui contract de transport precum şi regulile speciale aplicabile contractului de transport de bunuri.

  Însă, actualul Cod civil cuprinde şi unele reguli speciale aplicabile contractului de transport de persoane şi bagaje, reguli care vor face obiectul prezentului articol.

Astfel, conform articolului 2002 Cod civil obligaţia de transport a persoanelor cuprinde pe lângă operaţiunea de transport şi operaţiunile accesorii transportului, mai precis îmbarcarea şi debarcarea.

 Inserarea în cadrul textului legislativ a unei identificări a sferei obligaţiilor deţinute de către transportatorul de persoane, în sensul prevederii în mod expres în sarcina transportatorului a obligaţiei de îmbarcare şi debarcare duce la o soluţionare a controverselor născute în practică.

 Astfel, în momentul de faţă orice fel de prejudiciu, vătămare sau chiar deces a unei persoane care a angajat un contract de transport de persoane şi bagaje în momentul îmbarcării ori debarcării ţine de răspunderea atât civilă cât şi penală a transportatorului.

De asemenea se prevede în mod expres în cadrul articolului 2002 aliniatul 2 Cod civil, faptul că transportatorul are obligaţia de a transporta la timp călătorul, nevătămat şi în siguranţă, la locul de destinaţie cu obligaţia de a deţine şi o asigurare de răspundere civilă.

 Asigurarea de răspundere civilă face ca orice fel de prejudiciu pe care vreun călător îl va suporta în momentul îmbarcării, transportului şi debarcării să fie acoperit de către societatea de asigurări, fiind excluse astfel situaţiile în care victimele vreunui eveniment să nu fie despăgubite.

 Codul civil vine şi reglementează în cadrul articolului 2003 aliniatul 1 şi alte obligaţii contractuale pe care transportatorul le deţine faţă de pasajer, mai precis obligaţia de a asigura un loc corespunzător legitimaţiei; obligaţia de a transporta copii  care călătoresc împreună cu părinţii fără plata sau cu tarif redus în funcţie de prevederile legii speciale; obligaţia de a transporta bagajele călătorului fără o altă plată bine înţeles în condiţiile prevăzute de legea specială.

 Faţă de aceste obligaţii impuse de către legiuitor transportatorului, Codul civil instituie în sarcina călătorului obligaţia de a se supune dispoziţiilor care sunt în conformitate cu legea, date de către prepuşii transportatorului (de exemplu controlorii).

   În ceea ce priveşte răspunderea aferentă contractului de transport, Codul civil stabileşte în mod expres în cadrul articolului 2004 aliniatul 1 şi 2 faptul că transportatorul răspunde atât pentru moartea, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii călătorului cât şi pentru daunele directe şi imediate rezultate din neexecutarea transportului, din executarea lui în alte condiţii decât cele convenite ori de întărzierea executării acestuia.