Avocatul Crișanei - Dreptul de pensie. Indicele de corecție. Opinia instanței supreme
În cadrul Monitorului Oficial al României, Partea I, numărul 953 din 4 decembrie 2017 a fost publicată Decizia nr. 71/2017, pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reunită în cadrul completului privind dezlegarea unor chestiuni de drept, privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel Alba Iulia – Secția I civilă în Dosarul nr. 1.734/107/2016, privind pronunțarea unei hotărâri prealabile.
Prin această decizie, obligatorie pentru toate instanţele de judecată din sistemul naţional de drept, s-a stabilit faptul că: „În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, indicele de corecție se aplică persoanelor al căror drept inițial la pensie s-a născut ulterior intrării în vigoare a legii”.
Pentru a se pronunţa această decizie, instanţa supremă a astabilit faptul că recalcularea cuantumului pensiei anticipate prin adiționarea altor stagii de cotizare realizate după pensionarea anticipată nu conduce la nașterea unui alt drept inițial la pensie, ci doar la recalcularea cuantumului acesteia, ca urmare a transformării pensiei dintr-o categorie în alta.
Mai mult se reţine faptul că potrivit articolului 47 aliniatul 2 din Constituția României, condițiile de exercitare a dreptului la pensie și la alte forme de asistență socială se stabilesc prin lege și, prin urmare, este dreptul exclusiv al legiuitorului de a modifica sau completa legislația în materie și de a stabili data de la care operează recalcularea. De asemenea s-a reţinut faptul că, prin Decizia cu numărul 698 din 2014, Curtea Constituțională a arătat că, dată fiind aplicarea principiului tempus regit actum, situația diferită în care se află cetățenii în funcție de reglementarea aplicabilă nu poate fi privită ca o încălcare a dispozițiilor constituționale care consacră egalitatea în fața legii și autorităților publice, fără privilegii și discriminări.
Având în vedere aceste argumente, instanţa supremă a stabilit faptul că prevederile articolului 170 din Legea 263 din 2010, se aplică doar persoanelor a căror drept de pensie s-a născut ulterior intrării în vigoare a actului normativ.
Conform prevederile articolului 170 aliniatul 1 Legea 263 din 2010 – “Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condiţiile art. 95 se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe anul 2011”.
Acest indice de corecţie nu va fi aplicat persoanelor a căror drepturi de pensie s-a născut anterior intrării în vigoare a Legii 263 din 2010, iar această excludere din sfera de aplicare, este apreciată de către instanţa supremă ca fiind una legală, nefiind incidentă vreo discriminare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.