Avocatul Crişanei - Modificarea Legii privind vanzarea terenurilor agricole extravilane (I)
În data de 14 august 2020 a fost publicat în cadrul Monitorului Oficial al României cu numărul 741 Legea 175/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.
De menţionat faptul că acest act normativ care schimbă legislaţia aferentă înstrăinării terenurilor agricole extravilane, va intra în vigoare doar la data de 13 octombrie 2020.
Până la data intrării în vigoare, am considerat ca fiind necesar să încercăm să prezentăm principalele modificări aduse de act act normativ.
Astfel, cu titlul de menţiune, noul act normativ definişte pe larg noţiunea de preemptor, indicând în mod expres care sunt persoanele care intră în această categorie, ele fiind după cum urmează: preemptori de rang I: coproprietarii, rudele de gradul I, soţii, rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv; preemptori de rang II: proprietarii investiţiilor agricole pentru culturile de pomi, viţă-de-vie, hamei, irigaţii exclusiv private şi/sau arendaşii; preemptori de rang III: proprietarii şi/sau arendaşii terenurilor agricole vecine cu terenul supus vânzării; preemptori de rang IV: tinerii fermieri; preemptori de rang V: Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Şişeşti» şi unităţile de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare; preemptori de rang VI: persoane fizice cu domiciliul/reşedinţa situat/situată în unităţile administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul sau în unităţile administrativ-teritoriale vecine; preemptori de rang VII: statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului (articolul 4 aliniatul 1 Legea 175/2020).
Pe lângă definirea conţinutului noţiunii de preemptor, actul normativ vine şi reglementează în mod expres şi condiţiile care trebuiesc a fi îndeplinite de către aceştia pentru a putea încheiat contractul de vânzare cumpărare.
Astfel, în ipoteza preemptorului arendaş, acesta trebuie să deţină această calitate în temeiul unui contract de arendare valabil încheiat şi înregistrat potrivit dispoziţiilor legale cu cel puţin un an înainte de data afişării ofertei de vânzare la sediul primăriei şi suplimentar ei trebuie să facă dovada faptului că are domiciliului/reşedinţa ori sediul situat pe teritoriul naţional pe o perioadă de 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare (articolul 4 aliniatul 2 Legea 175/2020).
În cazul tinerilor fermieri, prioritate la cumpărarea terenului supus vânzării are tânărul fermier care desfăşoară activităţi în zootehnie, cu respectarea condiţiei privind domiciliul/reşedinţa stabilit/stabilită pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin un an anterior înregistrării ofertei de vânzare (articolul 4 aliniatul 3 Legea 175/2020).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.