Relativ neobservate au trecut, pentru opinia publică, deși sunt de maximă importanță, modificările aduse Legii 272 din 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, modificarea care s-a produs prin Legea 123 din 2024 publicată în cadrul M.O. cu nr. 414 la data de 07.05.2024.

Acest act normativ aduce modificări de substanță, în ceea ce privește procedurile care se derulează în fața instanțelor de judecată, și care au ca și obiect măsuri care se vor dispune în legătură cu minorul.

Astfel, conform art. 140 indice 3 aliniatul 1 Legea 272/2004: În cauzele în care urmează să fie dispuse măsuri cu privire la copilul minor, altele decât cele prevăzute la art. 133, instanţa de judecată procedează la ascultarea minorului doar cu participarea unui psiholog din cadrul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului”.

Anterior acestei modificări legislative, audierea minorului se realiza după regulile stabilite de art. 264 Cod civil care la aliniatul 1 stabilea faptul că: „În procedurile administrative sau judiciare care îl privesc, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă consideră că acest lucru este necesar pentru soluţionarea cauzei”.

Așadar, în momentul de față în toate cauzele, minorul va fi audiat în prezența unui psiholog  din cadrul direcției  generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Prezența psihologului este necesesară pentru a determina existența vreunui abuz de natură emoțională exercitat asupra minorului, pentru a determina existența unei acțiuni de influențare a minorului, pentru a determina dacă opinia minorului este cea reală.

Psihologul din cadrul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului va redacta un raport de constatare, care se va depune în mod obligatoriu la dosarul cauzei – art. 140 indice 3 aliniatul 3 Legea 272/2004.

Legiuitorul de asemenea evidențiază: „Ascultarea minorilor în cadrul procedurii judiciare se va realiza în mod obligatoriu ulterior administrării probelor din dosar, ca ultimă etapă a cercetării judecătoreşti. Opinia minorului are valoarea probatorie a unei prezumţii relative” – art. 140 indice 5 aliniatul 3 Legea 272/2004.

Din nou, rațiunea legiuitorului este una corectă, audierea impunându-se a fi realizată după administrarea tuturor probelor, pentru ca opinia minorului, care acum are o valoare juridică probatorie de prezumție relativă, să fie analizată prin raportare la toată probațiunea administrată în cazul dosarului.

Doar în aceste condiții, interesul superior al minorului va putea să fie protejat prin măsura care urmează să fie dispusă de către instanța de judecată.