În sedinţa din 4 august 2017, Guvernul României a adoptat ordonanţa de urgenţă prin care a dispus restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

 

Necesitatea adoptării acestui act normativ a fost motivată de practica Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, prin care s-a constatat că legislaţia naţională adoptată în materia acestei taxe (indiferent de denumirea acesteia), care trebuia achitată în momentul înmatriculării unui autoturism, este neconformă cu legislaţia Uniunii Europene. Această măsură avea ca şi scop secundar degrevarea instanţelor de judecată de o serie de litigii a căror soluţii erau previzibile şi care antrenau o cantitate importantă de resurse ale procesului jurisdicţional. Cu toate acestea, analizând deocamdată comunicatul Guvernului României, putem observa faptul că această măsură secundară nu îşi va atinge scopul. Astfel, actul normativ stabileşte faptul că taxele percepute ca urmare a înmatriculării autovehiculelor, indiferent că vorbim despre taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ori timbrul de mediu pentru autovehicule, se vor restitui pe cale administrativă, pe bază de decizii emise de către organul fiscal competent potrivit reglementării cuprinse în Legea 207 din 2015 (Codul de procedură fiscală). La aceste sume, obligatoriu se vor adăuga dobânda reglementată de articolul 174 aliniatul 5 din Legea 207 din 2015 privind Codul de procedură fiscală, mai precis 0.02% pentru fiecare zi de întârziere. De menţionat faptul că această dobândă trebuie să fie calculată pentru perioada cuprinsă între momentul perceperii taxei şi momentul restituirii efective a acesteia. Această procedură de restituire a sumelor nu se va declanşa din oficiu, ci se va declanşa pe baza cererii de restituire adresată organului fiscal competent, modelul cererii urmând să fie aprobat prin ordin comun al Ministerului Mediului şi Ministerului Finanţelor Publice, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, iar normele metodologice care reglementează procedura de restituire vor fi adoptate în termen de 60 de zile.

Surpriza este lăsată la urmă de către legiuitor, în sensul că sumele de bani, deşi au fost încasate odată de către organele fiscale, vor fi restituite după un calendar clar, vom cita exact menţiunile din cadrul comunicatului, „pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018, iar pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.