Cutremur la CSM
Procurori şi poliţişti îşi negociau în stil mafiot numirile în funcţii
DNA susţine că există date şi indicii temeinice că, în perioada martie - iunie 2012, învinuiţii Vlad Mihai, George Bălan şi Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informaţiile furnizate de cel dintâi, în calitate de şef al serviciului de informaţii al Ministerului de Interne în Ilfov.
"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de următoarele persoane: Vlad Mihai, ofiţer, şeful Serviciului de Informaţii si Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevăzută de art. 12 lit. b din legea 78/2000, în formă continuată; George Bălan, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la infracţiunea sus menţionată, în formă continuată; Marcel Sâmpetru, procuror, consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în sarcina căruia s-a reţinut instigare la infracţiunea sus menţionată, în formă continuată. În rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date şi indicii temeinice că, în perioada martie - iunie 2012, învinuiţii Vlad Mihai, George Bălan şi Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informaţiile furnizate de cel dintâi, în calitate de şef al serviciului de informaţii al Ministerului de Interne pe judeţul Ilfov. La data de 11 iulie 2012, celor trei persoane învinuite li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală", se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Marcel Sâmpetru i-a cerut lui Mihai Vlad să-i furnizeze "date şi informaţii" despre Ovidiu Silaghi, ministrul Tranportorilor, "care te poate vinde în minutul 1", solicitare făcută întrucât urma să fie pus şef de cabinet al demnitarului pe Remus Şpan, persoană aflată în anturajul celor doi. În cadrul unei discuţii interceptate, din 23 mai 2012, Marcel Sâmpetru a afirmat că "pe mâna lui Silaghi e tot Ilfovul", ceea ce în opinia anchetatorilor confirmă "interesele pe care le are în zonă". Vlad Mihai a răspuns că va fi greu, dată fiind calitatea persoanei, dar va încerca.
"Poţi să mă ajuţi să aflăm date şi informaţii?"
"Sâmpetru: Băi, am auzit una acuma, să cad jos de pe scaun! Dar nu am căzut, m-am ţinut: Şpan (fost şef al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Interne Satu Mare-n.r.) cât pe ce să fie şef de cabinet la ministrul Transporturilor.
Vlad: Oah! Ar fi super mişto!
Sâmpetru: Aşa. La Transporturi e Ovidiu Silaghi, din Satu Mare. E pe mâna lui Ilfovul. Poate poţi să mă ajuţi cu Silaghi, cu Ovidiu Silaghi.
Vlad: Aşa.
Sâmpetru: Poate poţi să mă ajuţi să aflăm date şi informaţii despre el.
Vlad: Încerc. E din Satu Mare?
Sâmpetru: Da.
Vlad: Ovidiu Silaghi.
Sâmpetru: Mie cel puţin ... E ministrul Transporturilor.
Vlad: Ah! Păi e liberal, liberal. Am înţeles va fi destul de greu, că, dacă e ministru şi încep să sap... Vă spun, ştiţi bine. Asta nu înseamnă că nu încerc.
În cadrul întâlnirii Mihai Vlad i-a înmânat lui Marcel Sâmpetru un plic, potrivit DNA.
Vlad: Eu v-am adus în plicul ăla... nota de redare.
Referitor la solicitarea privind furnizarea unor informaţii despre Ovidiu Silaghi, la data de 25 mai 2012, cu ocazia unei întâlniri a celor trei cu numitul Marian Petrache, preşedinte al Ilfov, candidat la preşedinţia Consiliul Judeţean Ilfov, care a câştigat la alegerile locale din 10 iunie 2012, a avut loc următorul dialog care conturează existenţa unor interese materiale:
Petrache: Domn'e, semne de întrebare legate de el am că am acceptat funcţia de ministru la Transporturi când el nu ştie nimic.
Sâmpetru: Nu, dar intrăm în detalii, ştii. Dacă te duci cu o problemă la el, ţi-o rezolvă, dar stai cu sabia lui Damocles de-asupra capului. Ăsta e Ovidiu.
Petrache: De ce?
Sâmpetru: Păi dacă aduc bani...
Petrache: Cum stai cu sabia lui Damocles?
Sâmpetru: Exact, te poate vinde în minutul unu.
Petrache: Păi ce să vândă? Ce, am făcut ceva? Că propui, e o chestiune politică să propui.
Sâmpetru: Nu m-am referit la asta. M-am referit la... E un mister în care se fac bani teoretic.
În ziua de 15 iunie, în cadrul unei discuţii, Marcel Sâmpetru a spus, de faţă cu Vlad Mihai, că ar avea dosare penale la DNA, astfel că i-ar fi solicitat şefului SIPI Ilfov să verifice dacă numele său apare în lucrări sau solicitări de interceptări ale serviciului, răspunsul lui Mihai Vlad fiind acela că a verificat şi că rezultatul este negativ.
"Sâmpetru: DNA are dosare pe mine şi oricând mă face... Mă neutralizează foarte repede... Bineînţeles că m-am apucat şi eu să verific... băi, Mihai, aveţi voi ceva despre mine, ştiţi ceva, aveţi vreo hârtie pe acolo... Mi-a zis că a verificat şi nu a găsit nimic... ", consemnează anchetatorii în actul de învinuire.
Comisarul şef Vlad Mihai, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan, alături de preşeditele Conisliului Judeţean Ilfov Marian Petrache (PNL), analizau, în cadrul întâlnirilor lor, schimbările intervenite în viaţa politică şi numirile ce urmau a fi dispuse la Ministerul Public şi la cel de Interne. Mihai, Bălan, Sâmpetru au fost puşi sub acuzare, miercuri, de procurorii DNA, în legătură cu folosirea şi divulgarea de informaţii secrete către persoane neautorizate. Ei s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI, obţinute de comisarul şef Mihai în virtutea funcţiei, în scopul obţinerii sprijinului politic, pentru a fi numiţi procuror-şef al DNA şi procuror general al României, dar negociau şi alte funcţii de conducere din Ministerul Public, dar şi Ministerul de Interne, susţin anchetatorii anticorupţie.
Verificari intense
Inspecţia Judiciară a declanşat, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), verificări privind buna reputaţie a procurorilor George Bălan şi Marcel Sâmpetru, informează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). CMS mai precizează că, în şedinţa de miercuri, Secţia pentru procurori a Consiliului a dispus, în baza art. 64 indice 12, alin.4 din Legea nr. 317/2004 modificată prin Legea nr. 24/2012, suspendarea din funcţie a învinuitului George Bălan - procuror în cadrul PCA Bucureşti, şi suspendarea din funcţie şi încetarea detaşării la CSM a învinuitului Marcel Sâmpetru - procuror în cadrul PÎCCJ. Bălan şi Sâmpetru sunt cercetaţi în acelaşi dosar cu şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov, Vlad Adrian Mihai, care este învinuit că a folosit informaţiile nedestinate publicităţii la care avea acces în virtutea funcţiei şi a permis accesul unor persoane neautorizate la astfel de informaţii, susţin anchetatorii DNA. Procurorul Marcel Sâmpetru l-ar fi instigat, în repetate rânduri, pe comisarul şef Vlad Mihai să-i permită accesul la date şi informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, lucru pe care l-a şi făcut, potrivit procurorilor anticorupţie. Scopul ar fi fost acela de obţinere a unor foloase necuvenite atât pentru Mihai, cât şi pentru Sâmpetru ori pentru alte persoane, cum ar fi menţinerea în funcţie a şefului SIPI Ilfov, accederea în funcţii de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situaţiei juridice pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale, explică sursele citate. Activităţile celor doi s-ar desfăşurat în prezenţa procurorului George Bălan, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), "care, atât prin prezenţă cât şi prin atitudinea efectivă de încurajare a acestora, cât şi prin legătura afirmată cu o persoană care a beneficiat de unele informaţii furnizate de Vlad Mihai, din partea căreia a transmis lui Vlad Mihai şi lui Sâmpetru Marcel că le va mulţumi, a comis în mod repetat acte de complicitate materială şi morală" la infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000 privind fapte de corupţie. Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că a încuviinţat, marţi, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM, ambii având calitatea de învinuiţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.