Încă suntem pe tărâmul executării silite şi, deşi ar putea să se afirme că această temă este de puţină relevanţă pentru justiţiabil, o astfel de afirmaţie ar fi destul de eronată, deoarece o bună parte din cererile pe care un magistrat trebuie să le soluţioneze în cursul unui an au ca obiect executarea silită, modalitatea în care au fost interpretate şi aplicate prevederile legale care guvernează această materie.

Astfel, continuând tema de săptămâna trecută, trebuie cunoscut faptul că regula, principiul în materia executării silite, este ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de către executor de bună voie, cu toate acestea, există situaţii în care debitorul se opune la executarea silită. În aceste ipoteze legiuitorul a stabilit faptul că, dacă executorul judecătoresc întâmpină opunere la efectuarea unui act de executare, la cererea acestuia, organele de poliţie, jandarmerie şi alţi agenţi ai forţei publice sunt obligaţi să asigure îndeplinirea efectivă a activităţii de executare silită, inclusiv prin îndepărtarea de la locul executării a debitorului sau a oricărei alte persoane - articolul 681 aliniatul 1 Cod de procedură civilă. Mai mult, respectarea unei hotărâri judecătoreşti reprezintă unul dintre principiile fundamentale ale unei societăţi, de aceea legiuitorul a acordat o atenţie deosebită actului de punere în executare a acesteia şi a reglementat faptul că, "dacă opunerea la executare întruneşte elementele constitutive ale unei fapte prevăzute de legea penală, executorul judecătoresc încheie un proces-verbal, pe care îl va trimite de îndată parchetului de pe lângă instanţa de executare" - articolul 681 aliniatul 2 Cod procedură civilă. Locul executării silite (important din persectiva atragerii competenţei instanţei de executare) este stabilit prin norme imperative, mai precis executarea silită se efectuează fie la locul unde debitorul realizează venituri, fie la  locul unde acesta are alte venituri ori bunuri - articolul 682 Cod procedură civilă. În ceea ce priveşte timpul în care un act de executare silită se efectuează, acesta este reglementat prin norme imperative de către legiuitor, mai precis se stabileşte cu titlu de principiu faptul că niciun act de executare silită nu se poate face decât în intervalul cuprins între 06.00 şi 20.00, nu înainte de acest interval ora şi nici după acest interval orar - articolul 683 aliniatul 1 Cod procedură civilă. De asemenea, actele de executare silită nu se vor putea efectua în zilele nelucrătoare - articolul 683 aliniatul 2 Cod procedură civilă.

Excepţie de la această regulă imperativă face ipoteza în care executarea siltă este începută în intervalul orar fixat şi continuă după acest interval, dar niciodată mai târziu de ora 22.00 - articolul 683 aliniatul 3 Cod procedură civilă.

Av. Florian Cristian CURPAŞ

Piaţa 1 Decembrie nr. 5, ap. 7, Oradea

e-mail av.Curpas.Florian@gmail.com

0746/042.741