Poliţiştii de combatere a criminalității organizate din Ploieşti și cei de la Direcția Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au destructurat o grupare infracţională specializată în evaziune fiscală în domeniul achiziţiilor intracomunitare. Prejudiciul cauzat este de peste 5 milioane de lei.

 

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul General al Poliţiei Române, anchetatorii au documentat activitatea unui grup infracţional organizat, profilat pe comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în domeniul achiziţiilor şi livrărilor intracomunitare. În fapt, s-a stabilit că, în perioada 2013-2015, gruparea, constituită din persoane domiciliate în judeţele Bihor, Cluj, Mureş şi Prahova, ar fi creat un circuit de societăţi comerciale, de tip „fantomă”, având ca obiect comerţul cu telefoane mobile şi accesorii de telefonie mobilă. Prin intermediul societăţilor pe care le controlau, membrii grupului emiteau facturi fiscale ce atestau livrări de telefoane mobile şi accesorii, contravaloarea facturilor fiind ulterior achitată prin transfer bancar. Sumele de bani ajungeau în conturile unor societăţi comerciale furnizoare din Slovacia şi Ungaria, aflate sub controlul membrilor grupului, firme care efectuau achiziţiile în regim intracomunitar, dar se sustrăgeau de la plata impozitului pe profit şi a TVA datorate bugetului de stat. Astfel, se arată în comunicatul IGPR, prin activitatea grupării, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu 5.450.759 lei, reprezentând TVA de plată şi impozit pe profit. În luna februarie a.c., poliţiştii din cadrul BCCO Ploieşti și procurorii DIICOT -  Serviciul Teritorial Ploieşti au efectuat 10 percheziţii la sediile persoanelor juridice şi la domiciliile a nouă persoane bănuite de implicarea în activitatea infracţională. 5 descinderi au avut loc în judeţul Bihor, 4 în judeţul Cluj şi una în judeţul Mureş, acţiunile fiind desfăşurate cu participarea poliţiştilor din structurile locale de combatere a criminalității organizate. În urma percheziţiilor, au fost ridicate documente, token-uri şi alte instrumente de efectuare a plăţilor, precum şi suma de 20.500 de euro şi 30.500 de lei. În cadrul acţiunii desfăşurate, au fost puse în aplicare 9 mandate de aducere. De asemenea, alte 5 mandate de aducere au fost puse în aplicare, de această dată, fiind vizate persoane din municipiul Ploieşti. Faţă de două dintre persoanele bănuite, procurorul de caz a dispus măsura preventivă a controlului judiciar, iar o a treia persoană a fost prezentată Tribunalului Prahova, care a dispus arestarea preventivă, pentru 29 de zile.

Totodată, în vederea recuperării prejudiciului, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra sumelor de 22.980 euro şi 30.500 lei, precum şi faţă de un autoturism şi 29 de proprietăţi imobiliare (clădiri şi terenuri) situate pe raza judetului Prahova. Acţiunile au beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române. Mandatele de aducere au fost puse în executare cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile ”Matei Basarab” Ploieşti.