Introducerea sistemului zilelor-amendă, eliminarea pedepselor pentru minori, incriminarea hărţuirii, răzbunarea pentru ajutorul dat justiţiei, ultrajul judiciar, asistenţa neloială sau împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu se numără printre modificările aduse în sistemul judiciar odată cu intrarea în vigoare, la 1 februarie, a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală.

Magistraţii Curţii de Apel Oradea au explicat, ieri, principalele modificări intrate în vigoare la începutul acestei luni în materie penală. Una dintre ele se referă la faptul că, deşi este în continuare incriminată, eutanasia nu mai este calificată drept omor calificat. Astfel, conform noului Cod penal, "uciderea săvârşită la cererea explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei care suferă de o boala incurabilă sau de o infirmitate gravă atestată medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani". O altă modificare vizează uciderea sau vătămarea nou-născutului săvârşită de către mamă. Până acum, aceasta era reglementată sub denumirea de pruncucidere, noul Cod incriminând infracţiunea ca vătămare a fătului, ce poate fi comisă în timpul naşterii sau în timpul sarcinii. Vătămarea fătului în perioada sarcinii de către femeia însărcinată nu se pedepseşte şi nici faptele săvârşite de un medic sau persoană autorizată să asiste la naştere dacă au fost săvârşite în interesul femeii gravide sau a fătului. O altă infracţiune reglementată este hărţuirea. Astfel, urmărirea unei persoane ori apelarea acesteia sau trimiterea de mesaje ce îi cauzeaza o stare de temere constituie infracţiunea de hărţuire. Tot infracţiuni sunt şi exploatarea cerşetoriei sau folosirea unui minor în scop de cerşetorie.

Viaţa privată, mai bine ocrotită

Potrivit noului Cod Penal, se incriminează infracţiunea de violare a vieţii private, care constă în atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini sau ascultarea ori înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere, dependinţă ţinând de aceasta. Faptele se pedepsesc cu închisoare de la o lună la şase luni sau amendă. De asemenea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea fără drept a convorbirilor sau imaginilor se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă, cu excepţia cazurilor în care sunt surprinse infracţiuni, fapte de interes public cu semnificaţie în viaţa comunităţii. În cadrul capitolului "Infracţiuni contra familiei" a fost incriminată şi infracţiunea de împiedicare a accesului la învăţământul general obligatoriu, săvârşită de părintele sau persoana căreia i-a fost încredinţat un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică să urmeze cursurile.

Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei

Potrivit noului Cod Penal, obstrucţionarea justiţiei este infracţiune la fel ca şi infuenţarea declaraţiilor. Răzbunarea pentru ajutorul dat justiţiei este o altă prevedere nouă, fiind pedepsiţi cei care săvârşesc o infracţiune împotriva unei persoane sau membrii familiei acesteia pe motiv că a sesizat organele de urmărire penală, a dat declaraţii ori a prezentat probe într-o cauză penală sau civilă. O altă noutate este introducerea ultrajului judiciar, adică ameninţarea, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, loviturile cauzatoare de moarte sau omorul săvârşite împotriva unui magistrat aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Tot ultraj judiciar este şi săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui magistrat ori împotriva bunurilor acestuia în scop de intimidare sau răzbunare. Nici avocaţii nu scapă de prevederile noului Cod. O nouă infracţiune este asistenţa şi reprezentarea neloială, adică fapta avocatului sau a reprezentantului unei persoane care, în înţelegere frauduloasă cu o altă persoană cu interes în cauză, vatămă interesele clientului său. Modificări au fost aduse şi în ceea ce priveşte nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, astfel, în conţinutul infracţiunii de nerespectare a unei hotărâri intră orice formă de rezistenţă la organul de executare, nu doar ameninţarea.