Proprietatea periodică în viziunea Codului civil
Prin prezentul articol ne vom apleca atenţia asupra implicaþţiilor juridice care la o primă analiză ar putea să ridice unele semne de întrebare pentru justiţiabil. În primă fază trebuie să evidenţiem faptul că această nouă noţiune juridică de proprietate periodică este introdusă în legislaţia naţională prin actualul Cod civil şi este reglementată de la articolul 687 până la articolul 692 inclusiv. Dacă este să căutăm o definiţie a acestei noţiuni juridice, legiuitorul a stabilit în cadrul articolului 687 Cod civil faptul că proprietatea periodică există ori de câte ori mai multe persoane exercită succesiv şi repetitiv atributul folosinţei specific dreptului de proprietate asupra unui bun mobil sau imobil, în intervale de timp determinate, egale sau inegale.
Definiţia legală la o primă analiză apare ca fiind destul de complexă, însă din această definiţie înţelegem faptul că proprietatea periodică există în momentul în care un bun imobil ori mobil are mai mulţi proprietari care exercită atributele dreptului de proprietate asupra bunului în mod succesiv şi repetitiv pentru intervale de timp determinate (de exemplu, persoana x deţine dreptul de proprietate din ianuarie pânã în iunie, iar pentru perioada iunie - decembrie dreptul de proprietate este deţinut de persoana y). Nu trebuie sã facem confuzie între proprietarii periodici şi coproprietari. Dacă în cazul coproprietăţii mai multe persoane exercită în acelaşi timp prerogativele dreptului de proprietate asupra aceluiaşi bun, în cazul proprietăţii periodice proprietarii exercită prerogativele dreptului de proprietate succesiv şi nu concomitent. Proprietatea periodicã se dobândeşte în temeiul unui act juridic care este supus publicităţii imobiliare şi necesităţii formei autentificate în ipoteza în care dreptul de proprietate periodică vizeazã un bun imobil (articolul 688 Cod civil). Aşadar, fiecare persoană deţine pentru un interval determinat de timp dreptul de proprietate asupra bunului şi având în vedere calitatea de proprietar exclusiv pentru o perioadă de timp, proprietarul poate să încheie orice fel de act juridic cu privire la bun, însă doar pentru intervalul de timp în care este deţinut de către acesta. Mai precis, proprietarul exclusiv poate să închirieze, poate chiar să vândă în perioada de timp pentru care exercită atributele dreptului de proprietate în mod exclusiv (articolul 689 aliniatul 1 Cod civil).
Tulburarea în mod grav a exercitării proprietăţii periodice a unui alt proprietar poate duce la excluderea vinovatului prin hotărâre judecătorească, însă doar dacă unul dintre ceilalţi proprietari ori un terţ cumpără cota proprietarului exclus (articolul 691 aliniatul 2 şi aliniatul 3 Cod civil).
Av. Florian Cristian CURPAŞ
Comentarii
Nu există nici un comentariu.