Colinele Prosecco din Conegliano şi Valdobbiadene din Italia și orașul antic Babilon din Irak se numără printre cele 29 de noi situri incluse în lista Patrimoniului Mondial la cea de-a 43-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, care are loc la Baku, în Azerbaidjan.

36 de situri au fost candidate pentru înscriere anul acesta, la cea de-a 43-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, organizată în perioada 30 iunie - 10 iulie. Dintre cele 29 de situri înscrise în 2019, 24 sunt culturale, patru, naturale și unul, mixt. Printre acestea se numără miticul oraș Babilon din Irak, templele din Jaipur, India, operele arhitectului Frank Lloyd Wright, cel care a conceput, printre altele, Muzeul Guggenheim din New York, dar și peisaje culturale, precum celebrele dealuri Prosecco din nord-estul Italiei.

Miza este una mare: înscrierea în lista Patrimoniului Mondial, inaugurată în 1978, oferă acestor candidaţi o valoare "excepţională", de natură să atragă turişti şi investiţii financiare.

De cealaltă parte, presupune eforturi de a conserva aceste situri, ecosistemele lor și de a rezista acţiunilor de urbanizare, în caz contrar riscând retragerea de pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

În prezent, 1.121 de situri din 167 de state (unele fiind proiecte mixte) sunt înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar 53 sunt incluse pe lista "în pericol".