Actorul Ion Dichiseanu a murit, azi, la spital. Artistul era internat de mai multe luni la Spitalul Floreasca.

Ion Dichiseanu, în vârstă de 87 de ani, era internat de peste trei luni la Spitalul Floreasca din Capitală.

Actorul a murit azi, în jurul orei 15.00. Conform unor surse, avea o infecție cu o bacterie periculoasă. Recent, fiica actorului, Ioana, a postat un mesaj pe rețelele sociale prin care le cere oamenilor să se roage pentru sănătatea tatălui ei.

„În fiecare zi sun, cred că bietul personal medical de acolo s-a săturat să îmi audă vocea, să spun că sunt eu și cum se mai simte tata”, scria fiica artistului.

 „S-a dus să facă o radiografie, o simplă radiografie, pentru că i se părea că simte ceva la un plămân. Și i-am spus să merge să facem radiografia ca să se liniștească. Acolo ni s-a spus că e important să facă și un CT. CT-ul a fost interpretat nu foarte concludent, iar mai apoi să mergem la un mare profesor (...) aș vrea să nu las lucrurile așa", declara Ioana Dichiseanu, la Antena 3. Apoi, la o biopsie, o bacterie i-ar fi infectat plămânul.

 

Ion Dichiseanu - fişă biografică

Marele actor Ion Dichiseanu s-a născut la 20 octombrie 1933, la Adjud. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1959. A avut o îndelungată activitate la Teatrul Nottara şi în cinematografie, potrivit site-ului cinemagia.ro.

La Teatrul Nottara a jucat în foarte multe piese, unul dintre spectacolele de mare succes fiind "Micul infern", în care a apărut alături de Silvia Dumitrescu Timică, Lucia Mureşan, Ştefan Radof. De asemenea, a fost în distribuţia multor spectacole de teatru TV şi teatru radiofonic, dar şi în numeroase emisiuni de varietăţi pentru televiziune.

Din bogata filmografie a artistului, amintim: "Darclée" (1960), "Post-restant" (1961), "Porto-Franco" (1961), "Tudor" (1962), "Titanic vals" (1964), "Mofturi 1900" (1964), "Runda 6" (1965), "Dincolo de barieră" (1965), "Tunelul" (1966), "Frumoasele vacanţe (1967), "Amprenta" (1967), "Bătălia pentru Roma" (1968), "Aventurile lui Tom Sawyer" (1968), "Războiul domniţelor" (1969), "Castelul condamnaţilor" (1970), "Cântecele mării" (1971), "Printre colinele verzi" (1971), "Pistruiatul" (serial TV, 1973), "Muşchetarul român" (1975), "Cantemir" (1975), "Toate pânzele sus" (serial TV, 1977), "Pentru patrie" (1978), "Melodii, melodii" (1978), "Revanşa" (1978), "Ultima frontieră a morţii" (1979), "Clipa" (1979), "Burebista" (1980), "Trandafirul galben" (1982), "Cucerirea Angliei" (1982), "Misterele Bucureştilor" (1983), "Dragostea şi revoluţia" (1983), "Racolarea" (1985), "Triunghiul morţii" (1999), "15" (2005), "Vocea inimii" (2006), "Supravieţuitorul" (2008), "Ultimul corupt din România" (2012), "Mamaia" (2013), "Arhitectura României Mari" (2017), "Între chin şi amin" (2019).

În anii '60 a avut o relaţie cu actriţa spaniolă Sara Montiel, despre care a scris în cartea "Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză" (1995). A fost căsătorit cu solista de muzică uşoară Simona Florescu, împreună cu care avea o fiică, Ioana Georgiana, născută în 1987. Era şi bunicul unei fetiţe, Anastasia.

În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul "Clipa", în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Cavaler, "pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc".

În 2015, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, în semn de preţuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului. Un an mai târziu, a lansat cartea "Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel", în care evocă momente petrecute alături de celebra actriţă şi cântăreaţă Sara Montiel.

"Nu e ficţiune, nu e altceva decât lucrurile trăite, simţite de sufletul meu. Eu nu am vocaţia de a vorbi liber, eu trăiesc vorbele, pentru asta sunt actor, să transmit un mesaj pe care îl asimilez şi pe care vreau să-l primiţi dumneavoastră, la rândul vostru, indiferent că e teatru, film sau muzică. Toate fac parte din fiinţa mea, vă mulţumesc din inimă că aţi venit alături de mine şi vă las bucuria să lecturaţi dumneavoastră cartea", declara Ion Dichiseanu la momentul lansării cărţii.

În martie 2017, actorul Ion Dichiseanu a primit "Premiul pentru Întreaga Carieră" în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, iar în luna mai, acelaşi an, a fost lansat la Bookfest volumul "Ion Dichiseanu: Adevărul, mai frumos decât legenda", care cuprinde memoriile artistului şi multe informaţii pe care nu le-a povestit până acum.

 "Ceea ce am scris în această carte sunt doar lucruri adevărate. Eu aş fi vrut să o intitulez această a doua carte a mea 'Doar prin iubire poţi întoarce timpul'. Tot ce este scris în această carte este rupt din inima mea, din sufletul meu, nu e fabulaţie, nu este ficţiune, nu am editat nimic. Este o bucăţică ruptă din sufletul meu. Sunt lucruri pe care nu le-am mai spus până acum, sunt întâmplări, adevăruri din viaţa mea", declara Dichiseanu la lansare.

În carte sunt povestite anecdote de pe platourile de filmare de la pelicule precum "Bătălia pentru Roma", "Dincolo de barieră", "Toate pânzele sus!" sau din călătoriile sale prin lume şi de la întâlnirile cu vedete precum Jean-Paul Belmondo, Yves Montand, Omar Sharif sau Ursula Andress.

La evenimentul aniversar "25 de ani de la înfiinţarea UARF", organizat în martie 2018 de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, Ion Dichiseanu s-a numărat printre personalităţile premiate, primind o Diplomă de excelenţă. A fost Cetăţean de Onoare al oraşului Adjud.

La 27 martie 2019, Ion Dichiseanu a fost decorat, prin decret al preşedintelui Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului.

Pe parcursul ultimilor ani, actorul a fost prezent în numeroase emisiuni de televiziune, alături de alţi artişti, dar şi împreună cu familia - Simona Florescu şi fiica lor, Ioana Dichiseanu, precum şi nepoţica Anastasia.

În 19 decembrie 2020, purtătorul de cuvânt al Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Bogdan Opriţa, declara că marele actor fusese internat la această instituţie medicală.

La 6 ianuarie 2021, maestrul Ion Dichiseanu transmitea un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook: "Iubiţii mei prieteni, n-am cuvinte să vă mulţumesc pentru gândurile bune pe care mi le-aţi purtat în ultima perioadă! Mi-au parvenit, în fiecare moment, mesajele voastre! Ele mi-au demonstrat că Dumnezeu lucrează prin oameni! Mi-au arătat, încă o dată, că rugăciunile nasc miracole! (...) Rămân al vostru, acelaşi actor recunoscător publicului! Vă îmbrăţişez şi, de data aceasta, primiţi voi aplauzele mele!".

 În 7 ianuarie 2021, maestrul Ion Dichiseanu era acasă, împreună cu familia, potrivit unei postări a Simonei Florescu, pe pagina sa de Facebook: "Astăzi este o zi specială faţă de alţi ani. Sărbătorim trei Ioni ... Sfânta Treime, cum le spun eu: Anastasia Ioana, Ioana şi Ioan. Dar astăzi sărbătorim şi un miracol. Mai mult ca oricând cred în puterea rugăciunilor, a credinţei puternice şi faptul că astăzi Dichi e acasă cu noi ne dă şi mai mult încrederea în Divinitate".

La 1 februarie 2021, fiica actorului, Ioana Dichiseanu, scria pe pagina sa de Facebook: "Este adevărat că tata trece din nou printr-o cumpănă. Nu a avut nici data trecută, nici acum, legătură cu Sars Cov2. (...) Ştiu că pentru el, cea mai mare bucurie a acestei profesii este iubirea publicului".