Actrița americană Alyssa Milano le cere tuturor femeilor care au fost victime ale hărțuirii sexuale să depună mărturie pe Twitter utilizând cuvântul-cheie „#MeToo”, o inițiativă care a provocat un ecou formidabil în contextul scandalului Weinstein.

„Dacă ați fost hărțuită sau agresată sexual, scrieți „MeeToo” în răspunsul vostru la acest tweet”, a scris Alyssa Milano pe contul său @Alyssa_Milano.

În foarte puțin timp, „#MeToo” a urcat în acest weekend la vârful „trending topics”, clasamentul celor mai discutate subiecte pe rețeaua de socializare, cu peste 27.000 de răspunsuri. În Franța, un apel similar de a denunța hărțuirea sexuală la locul de muncă de devenit viral în ultimele zile pe Twitter. Sub hashtagul „#balancetonporc”, jurnalista Sandra Muller invită la expunerea, „prezentând numele și detaliile personale ale a unui hărțuitor sexual pe care l-ai cunoscut la locul tău de muncă”. Inițiativa Alyssei Milano a avut un ecou uriaș în rândul femeilor care au trecut printr-o astfel de experiență traumatizantă, multe dintre ele părând să-și prezinte în premieră experiența în public, de cele mai multe ori sub protecția anonimatului.

În postarea sa pe Twitter, Amy Christensen spune, de exemplu, că a fost „agresată sexual de un membru al familiei mele, violată când eram copil, apoi la vârstă adultă. Am devenit toxicomană, apoi am reușit să renunț. Nu renunțați niciodată. #MeToo, sunt aici”. Aceste inițiative menite să le încurajeze să vorbească pe femeile victime ale hărțuirii și ale agresiunilor sexuale urmează după declanșarea scandalului în centrul căruia se află producătorul american Harvey Weinstein. Alyssa Milano nu-l acuză pe Weinstein că ar fi agresat-o sexual. Producătorul este acuzat de viol, agresiune și de hărțuire sexuală de numeroase actrițe, unele cunoscute la nivel mondial și care, de câteva zile, au decis să rupă tăcerea asupra unui comportament care durează de ani de zile. Harvey Weinstein a negat toate acuzațiile că ar fi întreținut relații sexuale neconsimțite cu aceste femei.