Turiştii străini pot vizita din nou templele de la Angkor Wat, Cambodgia, după decizia guvernului de a redeschide luni regatul vizitatorilor care au fost vaccinaţi complet împotriva Covid-19, informează AFP.

Situl Angkor, practic pustiu de la începutul pandemiei, primise circa două milioane de turişti în 2019. Din cauza pandemiei, veniturile din turism au scăzut de la 5 miliarde de dolari în 2019, când ţara atrăsese 6,6 milioane de vizitatori, la doar 1 miliard de dolari în 2020. Prim-ministrul Hun Sen a anunţat duminică seara că toţi vizitatorii internaţionali, turişti şi oameni de afaceri complet vaccinaţi pot vizita fără nicio restricţie Cambodgia fără a intra în carantină începând de luni. Această decizie anulează planul iniţial de redeschidere a ţării, care prevedea ca doar câteva plaje din sud să se redeschidă la sfârşitul lunii noiembrie, în timp ce restul Cambodgiei, inclusiv oraşul Siem Reap (nord), poarta de acces către situl Angkor Wat, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, în luna ianuarie. Călătorilor li se va cere, de asemenea, să prezinte două rezultate negative la teste pentru depistarea coronavirusului, unul efectuat cu cel puţin 72 de ore înainte de călătorie, iar celălalt la sosirea în Cambodgia.

„Când vor ajunge şi vom vedea că au primit două doze de vaccin, vom efectua teste rapide. Dacă rezultatele sunt negative, li se va permite să călătorească în Cambodgia", a declarat Hun Sen într-un mesaj audio postat pe pagina sa de Facebook.

„Solicit Ministerului Sănătăţii, Ministerului Turismului şi sectoarelor implicate să implementeze aceste măsuri începând din 15 noiembrie 2021", a continuat el, adăugând că această măsură constituie o modalitate rapidă de redeschidere a ţării.

Cambodgia a evitat în mare măsură o epidemie în masă de coronavirus pe tot parcursul anului 2020, însă numărul de cazuri a crescut din aprilie de la 20.000 la 120.000, iar ţara a înregistrat peste 2.800 de decese. Campania de vaccinare din Cambodgia este un succes: 96% din populaţia adultă este complet vaccinată.