Astronauta americană Christina Koch, care, în luna decembrie, a stabilit un nou record pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spațiu de o femeie, a revenit pe Terra joi, după ce a stat 328 de zile pe Stația Spațială Internațională.

Koch și colegii săi Luca Parmitano, de la Agenția Spațială Europeană, și Aleksandr Skvortsov, de la agenția rusă (Roscosmos) au ajuns pe Terra cu o capsulă Soyuz, care a aterizat în stepa din Kazahstan la ora 09.12 GMT.

În decembrie 2019, Christina Koch a stabilit un nou record pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spațiu de o femeie. Koch, în vârstă de 41 de ani, a sosit pe ISS pe 14 martie 2019.

Anterior, recordul în domeniu i-a aparținut tot unei astronaute a NASA, Peggy Whitson, care a petrecut 289 de zile la bordul ISS, în anii 2016 - 2017, potrivit Agenției spațiale americane. Recordul absolut pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spațiu l-a stabilit rusul Valeri Poliakov, cu 437 de zile, în timp ce Scott Kelly a stabilit recordul similar pentru un astronaut al NASA, 340 de zile.

Koch a marcat istoria NASA și prin faptul că, în octombrie 2019, a participat la prima misiune în afara Stației Spațiale Internaționale (ISS) care a fost efectuată doar de astronaute, alături de colega sa Jessica Meir. Koch a vorbit pentru NBC, marți, despre dorința sa „de a inspira următoarele generații de exploratori”. Prima femeie care a ajuns în spațiu a fost cosmonauta sovietică Valentina Tereșkova. Misiunea sa din 1963 este și singura solo efectuată de o femeie. Sally Ride a fost prima femeie americană care a călătorit în spațiu, la bordul navei spațiale Challenger, 1983.

Un an mai târziu, astronauta sovietică Svetlana Savitskaia devenea prima femeie care a participat la o ieșire în afara stației spațiale (Salyut 7).