Şcoala de samba Imperatriz Leopoldinense a câştigat miercuri titlul de campioană a Carnavalului de la Rio de Janeiro, după o defilare mai sumbră decât de obicei şi dedicată unei personalităţi controversate: un fel de Robin Hood din nord-estul Braziliei, informează AFP.

 

Această victorie a fost salutată cu o explozie de bucurie în Ramos, un cartier popular din nordul metropolei Rio de Janeiro, fieful acestei şcoli de samba, care a câştigat cel de-al nouălea titlu al său de campioană după o lungă aşteptare, ce a durat 22 de ani.

Tema defilării, care i-a încântat pe spectatorii prezenţi pe Sambadrom în noaptea de luni spre marţi, i-a fost dedicată lui Lampiao, un personaj emblematic din istoria Sertao - o regiune aridă din nord-estul ţării -, care a trăit la începutul secolului al XX-lea.

Lampiao, care purta ochelari cu rame fine şi o pălărie tradiţională din piele maron deschis, este o personalitate care a stârnit multe clivaje în societatea braziliană, fiind considerat un erou popular în rândul admiratorilor şi un bandit sângeros în rândul detractorilor.

Contrar clişeelor asociate Carnavalului de la Rio, şcoala Imperatriz Leopoldinense nu ales să prezinte o defilare cu costume şi care alegorice în culori strălucitoare, cu multe pene şi paiete.

Unul dintre carele sale expunea un şobolan uriaş în prim-plan şi imense capete de mort cu ochi roşii expuse pe părţile sale laterale. Un altul prezenta chipurile unor persoane ale căror gâturi erau tăiate.

Fiica lui Lampiao, în vârstă de 90 de ani, a participat la această defilare ce a inclus şi o conotaţie politică, încântând publicul din nord-estul Braziliei, fieful electoral şi regiunea natală a preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a învins pe fostul preşedinte de extrema dreaptă Jair Bolsonaro la alegerile din octombrie 2022.

"Bravo Imperatriz pentru această frumoasă defilare în semn de omagiu adus nord-estului!", a scris pe Twitter preşedintele Lula da Silva la scurt timp după anunţarea rezultatelor.

"Când alegi ca tema să fie Lampiao şi când vorbeşti despre nord-est, faci politică", a declarat directorul artistic al şcolii Imperatriz Leopoldinense, Leandro Vieira, într-un interviu acordat săptămânalului Veja cu puţin timp înainte de debutul carnavalului.

Victoria şcolii Imperatriz are o semnificaţie specială pentru soţia preşedintelui Lula da Silva, Rosangela da Silva, căreia apropiaţii îi spun "Janja" şi care a fost desemnată în urmă cu trei săptămâni coordonatoarea vechii gărzi a şcolii, compusă din membrii cei mai în vârstă care au marcat istoria acesteia.

La un moment dat, se vorbea că Rosangela da Silva urma să defileze pe Sambadrom, dar, în cele din urmă, cuplul prezidenţial brazilian nu s-a mai deplasat la Rio de Janeiro pentru a asista la carnaval.

Ca în fiecare an, anunţarea notelor, difuzată în direct pe TV Globo, postul de televiziune cu cea mai mare audienţă din Brazilia, i-a ţinut cu sufletul la gură pe milioanele de telespectatori.

Imperatriz a condus clasamentul încă de la început, dar suspansul a atins cote ridicate spre final, când şcoala Viradouro a avut o revenire spectaculoasă înainte de a termina în cele din urmă competiţia pe locul al doilea, după o defilare dedicată Rosei Maria Egipciaca, o fostă sclavă devenită prima femeie de culoare care a scris o carte în Brazilia.