În cadrul unui sondaj realizat în rândul cititorilor publicaţiei britanice BBC History Magazine în care au fost incluse o sută de femei care au schimbat lumea, Marie Curie, cercetătoarea cu o activitate de pionierat în studiul radioactivităţii, s-a situat pe primul loc, fiind urmată de alte personalităţi precum Margaret Thatcher, Prinţesa Diana, Emmeline Pankhurst sau Fecioara Maria.

 

Savanta poloneză stabilită în Franţa, care a devenit prima persoană dublu laureată a Premiului Nobel în domenii ştiinţifice diferite - fizică şi chimie - a desfăşurat o importantă activitate de cercetare în domeniul radioactivităţii, termen pe care l-a introdus în premieră. Descoperirile sale au fost aplicate în medicină contribuind la conceperea unor tratamente pentru cancer şi la dezvoltarea razelor X în chirurgie. Pentru realizarea listei celor o sută de femei votate de cititori, publicaţia a solicitat unor experţi din zece domenii diferite să nominalizeze zece personalităţi feminine cu cel mai mare impact în istoria lumii.

„Ea (Curie) a fost prima femeie care a câştigat un premiu Nobel pentru Fizică, prima femeie profesor la Universitatea din Paris şi prima persoană - a se observa utilizarea aici a cuvântului persoană, nu femeie - care a câştigat al doilea premiu Nobel”, a declarat Patricia Fara, preşedinta British Society for the History of Science, cea care a nominalizat-o pe Marie Curie. „Şansele i-au fost mereu potrivnice. În Polonia, familia sa patrioată a suferit sub regimul rusesc. În Franţa, a fost privită cu suspiciune fiind o străină - şi, desigur, oriunde s-a dus, a fost discriminată deoarece era femeie”, a adăugat Fara.

Cele o sută femei au fost alese pentru realizările deosebite în domenii precum politica, ştiinţa, sportul, tehnologia sau literatura.

În urma voturilor, pe cel de-al doilea loc se situează Rosa Parks, o militantă pentru drepturile omului care a protestat împotriva segregării rasiale din Statele Unite, urmată de Emmeline Pankhurst, reprezentanta mişcării radicale feministe din Marea Britanie.

Matematiciana şi programatoarea Ada Lovelace şi cercetătoarea în domeniul cristalografiei Rosalind Franklin se află de asemenea în top 20, pe locul al patrulea şi, respectiv, al cincilea. Margaret Thatcher, prim-ministru al Regatului Unit, se situează pe locul şase, în timp ce Diana prinţesă de Wales ocupă locul cincisprezece.

„Sondajul aduce în lumina reflectoarelor unele femei din istorie care au fost cu adevărat extraordinare şi ale căror realizări şi talente au fost de multe ori trecute cu vederea în timpul vieţii lor”, a notat redactorul şef adjunct al BBC History Magazine, Charlotte Hodgman.

Primele douăzeci de poziţii din topul 100 al femeilor care au schimbat lumea, întocmit de BBC History Magazine, sunt ocupate de: Marie Curie, Rosa Parks, Emmeline Pankhurst, Ada Lovelace, Rosalind Franklin, Margaret Thatcher, Angela Burdett-Coutts, Mary Wollstonecraft, Florence Nightingale, Marie Stopes, Eleanor de Aquitania, Fecioara Maria, Jane Austen, Boudicca, Diana, prinţesă de Wales, Amelia Earhart, Regina Victoria, Josephine Butler, Mary Seacole şi Maica Tereza. Lista completă va fi publicată în noul număr al BBC History Magazine.