Cristi Puiu a primit premiul pentru cel mai bun regizor în secţiunea Encounters a Festivalului de la Berlin 2020, pentru „Malmkrog”. Encounters este o secţiune introdusă de anul acesta la Berlinală. Festivalul de Film de la Berlin s-a aflat la cea de-a 70-a ediţie.

„Malmkrog”, cel mai recent lungmetraj al regizorului Cristi Puiu, a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, care a debutat pe 20 februarie şi s-a încheiat duminică. Filmul a fost inclus în secţiunea Encounters a Berlinalei şi a intrat în competiţie cu alte 14 filme din întreaga lume.

Acesta este până în prezent cel mai provocator proiect al regizorului Cristi Puiu: o ecranizare de epocă, cu un scenariu original, o adaptare după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu).

„Malmkrog”, o „interogare asupra cinematografiei şi memoriei” - aşa cum declară regizorul Cristi Puiu -, este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză - doar câteva replici fiind în germană, rusă şi maghiară. Decorul şi costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.

Din distribuţie fac parte Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot şi István Téglás. „Malmkrog” este o coproducţie România, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia şi Macedonia de Nord.

Noua secţiune competiţională Encounters s-a adaugat competiţiei oficiale şi selecţiei Berlinale Shorts încercând „să sprijine noile voci ale cinematografiei şi să ofere mai mult spaţiu diferitelor forme narative şi documentare într-un program oficial”. În secţiune sunt acordate premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi premiul special al juriului. La această secţiune, premiul pentru cel mai bun film l-a primit „The Works and Days (of Tayoko Shiojiri in the Shiotani Basin)”, de C.W. Winter şi Anders Edström, iar premiul special al juriului, lungmetrajul „The Trouble With Being Born”, de Sandra Wollner. Acesta a fost al doilea premiu primit de Cristi Puiu la Berlin, după Ursul de Aur primit în 2004 pentru scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”.