Cele mai bune filme ale secolului XXI - Pline de tristețe și disperare
BBC a realizat un top al celor mai bune filme din secolul XXI, 177 de critici de film, din 36 de țări, numind cele mai bune 100 de filme ale secolului curent, lungmetrajele din diferite genuri având în comun tristețea inexorabilă și disperarea. Printre primele locuri se află și pelicula românească "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", a regizorului Cristian Mungiu.
Este imposibil să creezi o listă de „cele mai bune” sau „cele mai rele”, fără a incita imediat la vehemente dezaprobări sau referințe acide la cele mai evidente omisiuni. Cu cât este mai autoritară sursa, cu atât mai puternice vor fi și sentimentele în ceea ce privește greșelile. BBC a realizat un top al celor mai bune filme din secolul XXI, 177 de critici de film, din 36 de țări, numind cele mai bune 100 de filme ale secolului curent. Deci, această inițiativă a fost condamnată de la început la critici și acuze. Însă, potrivit site-ului salon.com, un lucru este cert: criticii de film adoră, cu siguranță, tristețea inexorabilă. Într-un fel, topul este într-un mod admirabil de diversificat. Reprezintă o serie de națiuni și o varietate de genuri, inclusiv animație și horror. Filmul de pe locul fruntaș este „Mulholland Drive”, din 2001, o dramă în care rolurile sunt interpretate în majoritate de femei. Totuși, analizând selecția de pelicule, o altă temă iese în evidență: lumea este un loc tulburător, întunecat, iar moartea vine inevitabil după fiecare dintre noi.
Ar fi greu de contestat valoarea majorității filmelor aclamate din listă. Sunt, într-adevăr, niște lucrări frumoase, emoționante și provocatoare. De asemenea, multă lume și-a pierdut viața în ele. Dacă te gândești să adaugi „uită-te la fiecare film din lista creată de BBC, în ordine” în lista cu „chestii de făcut în viața asta”, ar trebui să știi că situația devine din ce în ce mai întunecată când vizionezi „The Pianist/ Pianistul”, „The Headless Woman/ Femeia fără cap” și „Spotlight” sau când urmărești acțiunea din „The Diving Bell and the Butterfly/ Scafandrul şi fluturele”, „Dogville”, „Melancholia/ Melancolie” și „Amour/ Iubire”. Alte filme din topul celor de la BBC care se încadrează cu ușurință și în lista „Cele mai bune filme pe care le vezi o dată, iar apoi plângi câteva zile, fără să îți mai revii, pentru că sunt ATÂT de triste” sunt: „Requiem for a Dream/ Recviem pentru un vis”, „Shame/ Rușine”, „Fish Tank/ În acvariu”, „City of God/ Oraşul zeilor”, „Caché/ Ascuns”, „Children of Men/ Copiii tatălui”, „4 Months, 3 Weeks and 2 Days/ 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” și „The Act of Killing/ Actul de a ucide”.
După „Mulholland Drive”, filmul regizorului David Lynch, cu Justin Theroux și Naomi Watts în rolurile principale, pe locul al doilea, în acest top, se află pelicula „In the Mood for Love”, cu Maggie Cheung și Tony Leung, în regia lui Wong Kar-wai, iar locul al treilea este ocupat de „There Will Be Blood”, lansat în 2007, cu Daniel Day-Lewis.
Performanța lungmetrajului regizorului român Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” - câștigătorul premiului Palme d'Or la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din 2007 - este una notabilă, ocupând locul 15 în acest top 100 al celor mai bune filme ale acestui secol.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.