Copii inteligenţi ajunşi oameni de renume mondial
Istoria multor popoare arată că oamenii de valoare s-au ridicat nu numai din fiii bogaţilor, ci şi din familii nevoiaşe. Mulţi cugetători şi literaţi, oameni de ştiinţă din cele mai diverse ramuri, mari comandanţi militari, au împins scânteia luminii acolo unde nu s-au putut ridica mulţi dintre cei crescuţi în palate cu mătăsuri şi dantele.
Iată câteva exemple edificatoare care ne scutesc de orice comentarii.
* Socrates (469-399 î.e.n.), fiul unui cioplitor în piatră, reformatorul moralei antice, filozof grec, precursor al idealismului obiectiv, a devenit, de-a lungul secolelor, model prin înţelepciunea sa şi icoană aducătoare de linişte sufletească. A fost condamnat la moarte sub acuzaţia nedreaptă de corupere a tineretului atenian.
* Horaţiu (Quintus Horaţius Flaccus, 65-8 î.e.n.) era băiatul unui sclav eliberat. Poet subtil şi preţuit de împăratul roman Augustus, prin intermediul lui Mecena, a scris versuri elegante şi echilibrate, de o savantă simplitate. S-a mai făcut remarcabil prin versurile sale critice la adresa moravurilor corupte din epoca sa, precum şi prin odele şi epistolele cu caracter etic, filozofic şi literar între care amintim „Ars poetica".
* Copernic (Kopernik Micolaj (1473-1543) a fost băiatul unui brutar polonez. Vestit astronom a elaborat şi fundamentat, pe baza propriilor observaţii, concepţia heliocentrică, după care soarele se află în centrul universului, iar pământul împreună cu celelalte planete se rotesc în jurul acestuia şi în jurul propriilor axe.
* Kepler Iohannes (1571-1630) a fost slugă într-o cârciumă. Astronom şi matematician german, a fost unul dintre fondatorii astronomiei moderne, construindu-şi o lunetă proprie. El a descoperit legile mişcării planetelor şi anume viteza lor constantă şi eliptică a acestora. A mai descoperit şi refracţia atmosferică (1604).
* D'Alambert Jean de Ronde (1717-1783), copil găsit într-o noapte de iarnă pe treptele bisericii Saint-Jean le Rond din Paris şi crescut apoi de soţia unui geamgiu. Numele de Jean îl poartă de la biserica unde a fost găsit. A fost filozof iluminist şi matematician. împreună cu Diderot, a colaborat la redactarea „Enciclopediei franceze", a scris: „Discursul preliminar şi multe materiale despre matematică".
* Laplace Pierre Simon (1749-1827) era băiatul unui ţăran sărac din Beaumont-en Ange. A fost matematician, astronom şi fizician francez care a lăsat lucrări fundamentale despre ecuaţii, funcţii şi teoria probabilităţilor.
* Columb Cristofor (1451-1506), marele navigator italian stabilit în Portugalia, era fiul unui dărăcitor de lână. Numele lui este legat de ziua de 12 octombrie 1492, care este considerată data descoperirii Americii.
* Haydn Joseph H (1732-1809), compozitor clasic austriac, înainte de a fi muzician a fost rotar.
* Cei doi Papi: Papa Grigore VII era băiat de dulgher iar Papa Six V, copilul unui cioban
* Shakespeare William (1564-1616) era băiat de măcelar. Numele lui se înscrie în galeria literaturii mondiale ca dramaturg şi poet. A scris 37 piese de teatru de o valoare inegalabilă, între care vom aminti: Romeo şi Julieta, Hamlet, Otello, Regele Lear, Machbeth ş.a.
Iată cum, înşiruirea provenienţei părinteşti a câtorva personalităţi de renume mondial poate constitui un exemplu pentru oricine, un îndemn şi un imbold că numai prin muncă perseverentă şi tenace, omul poate ajunge pe culmile cunoaşterii indiferent de condiţiile de viaţă ale părinţilor sau avute de copiii lor în tinereţe.
Prof.univ. dr. ing. Vidu BIDILEAN
Membru de onoare al Academiei de Științe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”
Comentarii
Nu există nici un comentariu.