Videoclipul cântecului „Thriller” nu a reprezentat rezultatul unei idei geniale, ci a fost realizat deoarece starul pop Michael Jackson voia să fie un monstru, a declarat regizorul clipului, John Landis, luni seară, într-o conferință de presă organizată în cadrul Festivalului de Film de la Veneția.

 

John Landis s-a aflat la Veneția pentru a asista la proiecția unei versiuni 3D a celebrului videoclip „Thriller”, realizată la 35 de ani după producția originală. Această versiune 3D a fost proiectată în cadrul unui eveniment special, în afara competiției oficiale a Mostrei. „Thriller nu a fost o idee reușită a cuiva, nu a fost rezultatul unui business plan genial”, a dezvăluit John Landis în fața jurnaliștilor. „A fost un videoclip realizat din vanitate, deoarece Michael Jackson voia să fie un monstru. Și tot ce a urmat, tot ce a evoluat din acel clip, a fost un succes spectaculos, iar eu am fost complet surprins”, a adăugat regizorul videoclipului. John Landis a spus că Michael Jackson l-a contactat pentru a-l ruga să îi facă un videoclip întrucât i-a plăcut felul în care el regizase „An American Werewolf in London”, o comedie cu accente horror din 1981. Cei doi s-au întâlnit și au discutat apoi cu artistul în machiaj Rick Baker, studiind împreună mai multe fotografii utilizate în realizarea unor filme horror mai vechi.

„S-a dovedit că el (Michael Jackson, n.r.) nu văzuse prea multe filme horror, erau prea înfiorătoare pentru el. Era un om minunat”, a povestit John Landis, râzând. „Voia un clip cu zombi, dar lucrul cel mai important pentru Mike era să se transforme pe ecran într-un monstru”, a adăugat regizorul.

Invitat de jurnaliști să relateze prima lui întâlnire cu Michael Jackson, copilul-vedetă care a devenit apoi „Regele muzicii pop”, decedat în 2009 la vârsta de 50 de ani, John Landis a spus că starul american era „vesel” și „copilăros” și că, foarte repede, a devenit un prieten apropiat al familiei sale.

„Michael era foarte determinat și voia ca tot ce făcea să fie cel mai bun și cel mai performant. Avea o spectaculoasă etică a muncii și era un profesionist cu ștate vechi în industrie. Acest om susținea spectacole de când avea vârsta de opt ani”, a relatat John Landis. „În timp ce lucram la videoclipul Thriller, Michael era foarte bucuros să vină pe platoul de filmare și să facă absolut tot ce doream eu”, a mai spus regizorul american.

Totuși, lucrurile au stat într-un fel cu totul diferit atunci când cei doi s-au întâlnit din nou în 1991, pentru a produce împreună clipul „Black or White”.

„La Black or White, am lucrat din nou cu Michael. A fost diferit. Eram în continuare buni prieteni, dar... el era mult mai bine păzit”, a spus John Landis. „Știu că nu e ușor să fii o celebritate, însă să fii cea mai faimoasă persoană din lume și să deții acel nivel de celebritate este bizar”, a adăugat cineastul. „Iar el era cineva care lucrase de la vârstă foarte fragedă... nu a avut niciodată o copilărie. Acesta este unul dintre motivele pentru care el era atât de interesat să își creeze un fel de copilărie deși devenise deja adult”, a declarat John Landis. El a acceptat foarte ușor ideea realizării unei versiuni 3D a videoclipului piesei „Thriller”: „Am vrut ca și voi, spectatorii, să experimentați felul în care Michael ar fi vrut să îl vedeți”. „Am parcurs întregul clip, cadru cu cadru, și nu intenționam la început să îl refacem în 3D. Așadar nu voiam să vă șocăm, însă noua versiune îmbunătățește considerabil anumite părți...dansul este mult îmbunătățit”, a adăugat regizorul. „Singura mea dezamăgire este faptul că Michael nu este aici pentru a-l vedea, pentru că eu cred că i-ar fi plăcut la nebunie”, a spus John Landis.