O fotografie realizată de venezueleanul Ronaldo Schemidt, care prezintă incendierea accidentală a unui manifestant al opoziţiei în timpul protestelor din Caracas, face parte dintre cele şase instantanee nominalizate miercuri la Amsterdam în cadrul concursului World Press Photo 2018.

Instantaneul surprinde momentul în care José Víctor Salazar, în vârstă de 28 de ani, fuge cuprins de flăcări după ce a fost stropit cu benzină de la o motocicletă a Gărzii Naţionale Bolivariana, care ulterior a fost capturată şi incendiată de manifestanţi. Tânărul, transformat într-o torţă umană şi purtând mască pe faţă, fuge disperat, în timp ce pe fundalul imaginii se vede pictat pe un zid un graffiti reprezentând un pistol, aţintit spre cuvântul „pace”. Fotografia realizată de Schemidt este una dintre cele şase nominalizate la categoria Photo of the Year, în cadrul concursului realizat de fundaţia World Press Photo, şi care au fost selectate de un juriu din peste 73.000 de instantanee.

Celelalte poze nominalizate au ca temă atentatul din Westminster care a afectat Londra în martie 2017, o fetiţă victimă a grupului terorist Boko Haram din Nigeria, drama refugiaţilor rohingya din Myanmar, sau eliberarea de sub ocupaţia Statului Islamic a oraşului Mosul de forţele irakiene.

Pe de altă parte, fotograful spaniol Javier Arcenillas a primit o nominalizare la categoria Long-Term Projects pentru o serie de instantanee realizate în perioada 2010 - 2017 care ilustrează lupta împotriva traficului de droguri în Mexic, Guatemala şi Columbia.

La categoria Sports - Single pictures (SP) sau stories (SPS), fotograful american de origine columbiană Juan Arredondo a fost nominalizat pentru un grupaj de instantanee alb-negru având ca subiect, La Paz Fútbol Club, o echipă de fotbal formată din foşti membri ai gherilei FARC şi victime ale conflictului armat care se antrenează în junglă.

O altă serie intitulată „Los chicos y los toros”, semnată de Nikolai Linares şi în care sunt prezentate aspecte ale şcolii de lupte cu tauri din Almería a fost nominalizată la aceeaşi categorie.

World Press Photo va anunţa câştigătorii din acest an, într-o ceremonie care va avea loc pe 12 aprilie la Amsterdam.