„A aprecia un artist nu înseamnă să păstrezi tăcerea cu privire la infracțiunile sale!”, declara luni o protestatară din fața Cinematecii din Paris. Ca și alte câteva zeci de persoane, ea a răspuns apelului asociațiilor feministe de a protesta luni seara împotriva retrospectivei dedicate regizorului Roman Polanski, acuzat de mai multe femei de agresiune sexuală.

 

Regizorul franco-polonez, în vârstă de 84 de ani, fusese invitat pentru a-și promova ultimul film „D'apres une histoire vraie” în cadrul unei petreceri private organizate cu ocazia lansării acestei retrospective.

Evenimentul a stârnit însă indignarea activistelor feministe, după scandalul Weinstein și dezvăluirile despre hărțuirile sexuale suferite de numeroase femei.

Cu torsul dezgolit, două activiste Femen au pătruns luni seara în Cinematecă, scandând „nu onorăm violatorii” la trecerea regizorului. Cele două femei, având pe corp scris „Very Important Pedocriminal”, au fost rapid evacuate din clădire.

„Timpul tăcerii s-a terminat, îi vom urmări, frica și rușinea trebuie să schimbe taberele”, a declarat pentru AFP Inna Shevchenko, unul din cele două activiste Femen, denunțând aroganța Cinematecii de a nu renunța la acest omagiu adus cineastului.

„Dacă violul este o artă, dați-i lui Polanski toate Cezarurile”, se putea citi pe pancartele afișate în fața acestei instituții culturale, în timp ce demonstrantele scandau „Destul cu cei care vor să protejeze agresorii”.

Sub presiunea activistelor feministe, Roman Polanski a renunțat, la începutul anului, la prezidarea ceremoniei de acordare a premiilor César, decernate anual în Franța profesioniștilor din industria cinematografică.

„Pentru noi, importantă este anularea acestei retrospective, primirea de scuze din partea cinematicii și conștientizarea (acestei probleme)”, a declarat luni pentru AFP purtătoarea de cuvânt a grupului „Osez le féminisme!”, Raphaëlle Rémy-Leleu.

Asociația îi reproșează, de asemenea, Cinematecii că preconizează organizarea, în luna ianuarie, a unei retrospective dedicate cineastului Jean-Claude Brisseau, condamnat în 2005 pentru hărțuirea sexuală a două tinere actrițe.

În pofida protestelor și a unei petiții care a strâns peste 27.000 de semnături, Cinemateca a refuzat să cedeze, invocând „tradiția sa de independență”.

„Suntem convinși că filmele lui Roman Polanski sunt mai mult decât oricând indispensabile înțelegerii noastre despre lume și cinema. Nu suntem gata să ne lipsim de ele”, a afirmat luni seara președintele Cinematecii, regizorul Costa-Gavras.

Polanski a fost inculpat în 1977 în SUA pentru violarea unei adolescente de 13 ani, Samantha Gailey. Atunci în vârstă de 43 de ani, regizorul a recunoscut că a întreținut relații sexuale ilegale cu o minoră. Într-un final, judecătorul a acceptat să nu fie reținute și alte incriminări printre care și cea de viol.

După ce a stat 42 de zile la închisoare, Roman Polanski a fugit din SUA în ianuarie 1978, temându-se de o pedeapsă mai aspră, contrar acordului amiabil încheiat cu judecătorul.

În urma scandalului Weinstein, numeroase femei au ieșit din umbră pentru a-l acuza pe regizor de agresiune sexuală, acuzații considerate neîntemeiate de avocatul lui Polanski.