Cea mai înaltă instanță din Germania a cerut miercuri legalizarea celui de al treilea sex” pe certificatele de naștere, ceea ce va face din Germania prima țară europeană care îl recunoaște oficial.

 

Curtea constituțională a dat termen Camerei Deputaților până la „finalul lui 2018” pentru a vota legalizarea celui de „al treilea sex” în registrele de nașteri, pe lângă mențiunile „masculin” și „feminin”, potrivit deciziei curții.

Instanța cu sediul la Karlsruhe îi invită pe deputați să introducă în documentele în cauză o mențiune precum „inter”, „divers” sau oricare altă „desemnare pozitivă a sexului”. Până acum a fost posibil în Germania, din mai 2013, să nu se completeze rubrica referitoare la sex, cei interesați putând apoi, în cursul vieții lor, fie să aleagă sexul masculin sau feminin, fie să păstreze rubrica respectivă necompletată.

Însă Curtea federală de justiție, o instanță inferioară, a refuzat în august 2016 să meargă mai departe și să recunoască existența juridică a unui al treilea sex, apreciind că „nu ar fi legal”.

Aceasta a respins cererea unei persoane hermafrodite, născută în 1989 și înregistrată cu sexul feminin. Sprijinită de o asociație care susține recunoașterea celui de-al treilea sex, această persoană a apelat atunci la cea mai cea mai înaltă instanță a țării, Curtea Constituțională. Persoana care a depus plângerea le-a prezentat judecătorilor analize cromozomiale care dovedeau faptul că nu este nici bărbat, nici femeie. Dacă deputații răspund pozitiv cererii judecătorilor constituționali, Germania va deveni prima țară din Europa care recunoaște oficial un al treilea gen. În mai, Franța a respins mențiunea „sex neutru”, respingând cererea unei persoane născute și fără penis, și fără vagin.