O orcă numită Tahlequah, devenită faimoasă în 2018, după ce şi-a cărat pe cap puiul mort într-o „perioadă de doliu” de 17 zile în largul provinciei canadiene British Columbia, a născut din nou, relatează luni Reuters.

 

Tahlequah, identificată de oamenii de ştiinţă sub numele J35, a născut cel mai probabil vineri, după ce, la începutul săptămânii trecute, a fost observată în Strâmtoarea Haro, la nord-vest de Seattle, a indicat într-un comunicat Centrul pentru Cercetarea Balenelor din statul american Washington.

„Noul ei pui părea sănătos şi precaut în timp ce înota viguros alături de mama lui în a doua zi de viaţă în libertate'', au notat reprezentanţii centrului.

Centrul nu a publicat informaţii despre sexul puiului.

Reprezentanţii centrului au notat că Tahlequah a fost observată stând mai mult separată de restul orcilor şi fiind „foarte evazivă'' când a traversat graniţa în Canada. „Aşa că ne-am încheiat întâlnirea cu ea după câteva minute şi le-am urat drum bun'', a indicat centrul.

„Sperăm că acest pui va avea o poveste de succes'', au adăugat reprezentanţii centrului.

Povestea emoţionantă a orcii Tahlequah a făcut înconjorul lumii după ce oamenii de ştiinţă au observat-o cărând timp de 17 zile trupul lipsit de viaţă al puiului său, care a murit la scurt timp după naştere, la 24 iulie 2018. În timpul acestei „perioade de doliu'', orca a înotat circa 1.600 de kilometri în Marea Salish.

Stresul nutriţional din ultimii ani este cauza unui procent ridicat de pierderi de sarcină şi a unei mortalităţi neonatale de 40% în rândul acestor animale, a precizat centrul.