Actrița Jane Fonda a fost arestată pentru a cincea oară în timpul protestelor legate de încălzirea globală, chiar în ajunul zilei sale de naștere, arată revista Elle.

 

Jane Fonda a împlinit sâmbătă 82 de ani. Cu o zi înaintea aniversării, actrița a participat la protestele care atrag atenția asupra problemelor legate de mediu, proteste cunoscute sub numele de Fire Drill Fridays. Protestatarii au cântat „Mulți ani trăiască” în timp actrița era încătușată și evacuată de poliție, afirmă USA Today. Actrița a participat la proteste săptămânal, alături de ea fiind atât colegi ca Ted Danson, alături de care joacă în serialul „Grace and Frankie”, ca și June Diane Raphael și Brooklyn Decker, Sam Waterston, Diane Lane, dar și nepoata sa, Viva Vadim, care a și fost arestată alături de Jane Fonda la unul dintre proteste. Fonda a afirmat că nu se aștepta să ajungă să protesteze și la 80 de ani ca atunci când era tânără, dar s-a mutat temporat la Washington, pentru a putea participa la acțiunile de conștientizare în legătură cu schimbările climatice.

„M-am gândit că mă apuc să am grijă de grădină”, spunea actrița în 2017 pentru Vanity Fair. „Nu mi-am imaginat că o să fiu iar pe baricade, nu. N-am crezut că libertatea și democrația vor fi puse în pericol așa cum se întâmplă acum. Sunt compelt îngrozită”. Fonda a câştigat primul ei premiu Oscar în 1972, la vârsta de 35 de ani, pentru rolul din filmul „Klute” al lui Alan J. Pakula. Al doilea trofeu a fost obţinut pentru partitura din drama „Coming Home/Întoarcerea acasă”, semnată de Hal Ashby. Jane Fonda mai este cunoscută pentru activism, fiind o militantă împotriva războiului şi pentru cauza femeilor şi pentru lansarea unei serii de casete video cu exerciţii de fitness în anii 1980.