Marele pelerinaj de la Mecca sub restricţii de pandemie - Doar o mie de pelerini au verde
Arabia Saudită va autoriza 1.000 de persoane care locuiesc pe teritoriul ei să efectueze marele pelerinaj de la Mecca în acest an, a anunţat marţi Ministerul pentru Hajj, după decizia autorităţilor de la Riad de a limita drastic numărul de pelerini din cauza pandemiei de Covid-19.
„Numărul de pelerini va fi de aproximativ o mie, poate ceva mai puţini, poate ceva mai mulţi", a declarat ministrul Mohammed Benten într-o conferinţă de presă. „Numărul pelerinilor nu va atinge însă 10.000 sau 100.000", a insistat el.
Pelerinajul prevăzut la sfârşitul lunii iulie va fi limitat la credincioşii musulmani cu vârste sub 65 de ani şi care nu suferă de afecţiuni cronice, a precizat la rândul său ministrul Sănătăţii, Tawfik al-Rabiah, în aceeaşi conferinţă de presă.
Candidaţii la acest pelerinaj vor fi testaţi pentru a se asigura că nu sunt infectaţi cu noul coronavirus înainte de a sosi în oraşul sfânt Mecca şi vor fi plasaţi în regim de carantină la domiciliu după încheierea ritualului, a adăugat acelaşi ministru saudit.
Arabia Saudită a decis luni să menţină organizarea acestui pelerinaj dar cu „un număr foarte limitat de credincioşi", în contextul în care pandemia declanşată de noul coronavirus "continuă să accelereze" pe plan mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Doar persoanele, indiferent de cetăţenie, "care se află în interiorul regatului" saudit vor putea să participe la Hajj, conform măsurilor de precauţie adoptate pentru a limita propagarea virusului, a precizat agenţia SPA.
Până la acest anunţ, autorităţile de la Riad au păstrat incertitudinile legate de organizarea pelerinajului de la Mecca, una dintre cele mai mari adunări cu caracter religios din lume, care a atras în 2019 aproximativ 2,5 milioane de credincioşi musulmani, conform statisticilor anunţate de ministerul saudit responsabil cu organizarea evenimentului.
Ministrul pentru Hajj nu a precizat criteriile de selectare a persoanelor care vor fi autorizate să efectueze pelerinajul. El a precizat că autorităţile saudite vor colabora cu misiunile diplomatice din Riad pentru selectarea pelerinilor.
Hajj este unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului. În cazul unei prezenţe masive, pelerinajul saudit poate deveni un uriaş vector de contagiere, datorită credincioşilor veniţi din lumea întreagă.
Or, pandemia „continuă să accelereze" pe întreaga planetă, a declarat luni directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Este în special cazul Arabiei Saudite, ţara arabă din Golful Persic cel mai grav afectată, unde se înregistrează o recrudescenţă a cazurilor de contaminare. Autorităţile au recenzat oficial peste 161.000 de persoane infectate, din care 1.307 au decedat
Comentarii
Nu există nici un comentariu.