Caucher Birkar, un kurd iranian refugiat în Marea Britanie, a devenit, miercuri, unul dintre cei patru câştigători ai medaliei Fields pentru matematică pe 2018, considerată echivalentul premiului Nobel, însă, câteva minute mai târziu, prestigioasa distincţie i-a fost furată.

Anul acesta, alături de Birkar, în vârstă de 40 de ani, au mai primit medalia Fields germanul Peter Scholze, în vârstă de 30 de ani, italianul Alessio Figalli, care lucrează în Franţa, şi indo-australianul Akshay Venkatesh.

La o oră după ceremonia care a avut loc la Rio de Janeiro, în Brazilia, doar aceştia trei au fost prezenţi la conferinţa de presă, Caucher Birkar fiind absent. Organizatorii, International Mathematical Union (IMU), au anunţat că medalia acestuia a fost furată şi că o anchetă a fost deschisă de poliţie.

Potrivit site-ului de ştiri brazilian G1, matematicianul a lăsat medalia pe o masă, într-o geantă, alături de telefonul mobil şi portofel. Geanta a fost găsită ulterior, dar fără medalie şi portofel. Organizatorii au declarat că regretă profund incidentul.

Născut într-un sat kurd de lângă Marivan, în nord-vestul Iranului, Caucher Birkar şi-a făcut studiile la Teheran şi a plecat apoi în Marea Britanie, unde a cerut azil politic. Profesor la Universitatea Cambridge, el a fost recompensat cu medalia Fields pentru contribuţia sa la studiile geometrice privind planul Fano.

Medaliile au fost înmânate în timpul ceremoniei de închidere a Congresului internaţional al matematicienilor, organizat o dată la patru ani încă de la începutul secolului al XIX-lea şi care anul acesta a reunit aproximativ 3.000 de participanţi.

Peter Scholze, profesor la Universitatea din Bonn, a primit medalia Fields pentru studiile sale din domeniul aritmeticii şi geometriei algebrice, Alessio Figalli, în vârstă de 34 de ani, a fost recompensat pentru contribuţia la teoria transportului optimal, iar Akshay Venkatesh, în vârstă de 36 de ani, pentru lucrările sale privind teoria analitică a numerelor.

Medalia Fields este atribuită începând din 1936 unui număr de cel mult patru matematicieni mai tineri de 40 de ani.

Acest premiu a fost propus în 1923 de matematicianul canadian John Charles Fields, decedat în 1932. El şi-a donat averea pentru a finanţa această recompensă, adeseori denumită „premiul Nobel în matematică".