Mii de oameni dezbrăcați și pictați în albastru - Artă urbană în Anglia
3.200 de oameni s-au dezbrăcat și s-au pictat, duminică, în patru nuanțe de albastru pentru a sărbători relația orașului britanic Hull, din regiunea Yokshire, cu marea, fiind fotografiați de artistul american Spencer Tunick, ca parte a lucrării „Sea of Hull”, comandată de Galeria Ferens Art din oraș.
Mii de oameni s-au dezbrăcat și s-au vopsit în patru nuanțe de albastru pentru a sărbători relația orașului britanic Hull cu marea. 3.200 de oameni s-au pictat cu nuanțe de albastru înainte ca fotograful american Spencer Tunick să îi imortalizeze, dumunică. Lucrarea se numește „Sea of Hull/ Marea din Hull” și a fost comandată de Galeria Ferens Art pentru a marca evenimentul de anul viitor când orașul Hull va fi numit Orașul culturii din Marea Britanie, informează The Guardian. Oamenii au venit cu miile la eveniment, unii pe jos, alții sprijiniți de cârje, alții imobilizați la scaunul cu rotile, dar toți dezbrăcați.
Înainte de ivirea zorilor, duminică, 3.200 de oameni s-au adunat în centrul orașului Hull, s-au dezbrăcat de haine și s-au descălțat de pantofi pentru a se picta în culori albastre în numele artei, tot evenimentul fiind aranjat de Tunick, cunoscut pentru instalațiile sale ambițioase care reunesc mulțimi de nuduri.
Spencer Tunick a declarat că fotografiile surprinse incorporează unele dintre locurile unice ale orașului, printre care podul Scale Lane, un pod mobil, o reală atracție pentru turiștii care vizitează orașul britanic. Drumurile din centrul orașului au fost închise între miezul nopții și ora 10 am, participanții pozând în locuri care reflectă istoria maritimă a orașului.
Tunick, care abia a terminat lucrul la o instalație din Bogotá, a declarat că Hull a fost unul dintre cele mai adecvate orașe pentru o ședință foto și cel mai bun din Marea Britanie, depășindu-le pe Gateshead în 2005 și Salford în 2010. „Am avut nevoie în jur de 2.500 până la 3.000 de voluntari pentru a face această operă și au venit 3.200. Am fost incredibil de norocos să pot umple străzile”, a declarat artistul. Oamenii au fost direcționați să stea în anumite poziții cu ajutorul instrucțiunilor venite de la megafon din partea asistenților lui Tunick, în cadrul unei sesiuni foto care a durat trei ore.
Tunick a declarat că legătura dintre corpul uman și modul în care acesta se integrează în spațiul public i-a inspirat lucrarea. Mulțimea de oameni albaștri a fost și o reprezentare a creșterii nivelului maritim cauzat de schimbările climatice, a mai declarat Tunick: „Este ideea că trupurile și oamenii inundă străzile. Este extrem de surprinzător să vezi cât de mulți oameni maturi au participat, inclusiv cei cu probleme locomotorii - în scaune cu rotile, cârje. Au avut răbdare, am avut și tineri și bătrâni și le sunt extrem de recunoscător.”
Comentarii
Nu există nici un comentariu.