Celebrul actor în vârstă de 80 de ani Morgan Freeman a fost acuzat că ar fi agresat sexual și verbal opt femei, făcând remarci nepotrivite privind siluetele sau ținutele lor.

 

Una dintre femei, care a lucrat cu acesta în 2015, ca asistent de producție la comedia „Going in style”, a declarat că a experimentat luni de hărțuire, timp în care a trebuit să suporte o serie de atingeri nepotrivite din partea actorului. Aceasta povestește cum Freeman a încercat să îi ridice fusta și ar fi întrebat-o dacă poartă lenjerie intimă. Alan Arkin, un alt actor care juca în film, i-a cerut lui Freeman să se oprească, mai spune femeia. Într-o declarație, Freeman a afirmat: „Oricine a lucrat cu mine știe că nu sunt o persoană care să supere în mod intenționat sau care să vrea să facă pe cineva să se simtă stânjenit. Îmi cer scuze față de oricine s-a simțit stânjenit sau nerespectat, nu aceasta a fost intenția mea”. Morgan Freeman, care a cunoscut succesul în cinema după ce a trecut de vârsta de 50 de ani, a primit, în februarie 2005, premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, pentru prestaţia din „O fată de milioane/ Million Dollar Baby”, de Clint Eastwood. Actorul a mai fost nominalizat la Oscar pentru rolurile din „Strada/ Street Smart”, „Şoferul Doamnei Daisy/ Driving Miss Daisy”, „Închisoarea Îngerilor/ The Shawshank Redemption” şi „Neînfrânt/ Invictus”. Cu vocea sa specială, Freeman a colaborat ca narator la documentarul premiat cu Oscar „March of the Penguins” (2005). De asemenea, a fost gazda „The Story of God”, un serial TV care încearcă să explice factorul divin din viaţa omului, lansat în 2016, pe National Geographic Channel şi Nat Geo Mundo. În ianuarie, Morgan Freeman a primit un premiu pentru întreaga carieră din partea Sindicatului actorilor americani (Screen Actors Guild), dar asociația ia în considerare în prezent retragerea acestei distincții, după cum au declarat reprezentanții acesteia pentru AFP. Aceștia au adăugat că Freeman are dreptul la un proces corect, dar acuzațiile sunt „devastatoare”. Morgan Freeman este cea mai recentă personalitate de la Hollywood acuzată de abuzuri sexuale, de la declanșarea scandalului Weinstein.

Peste o sută de femei, printre care actrițe precum Rose McGowan și Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărțuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariției, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film. Weinstein, în vârstă de 66 de ani, a negat acuzațiile, dar este subiectul mai multor anchete ale polițiilor din New York, Los Angeles și Londra. Poliția din New York a deschis o anchetă după ce actrițele Lucia Evans și Paz de la Huerta l-au acuzat pe Weinstein de viol. De altfel, surse apropiate uneia dintre anchete au declarat, joi, pentru postul TV american CNN că Harvey Weinstein se va preda vineri poliției din New York.

În urma acuzațiilor, în SUA a fost inițiată o mișcare online, la care participă milioane de femei. Acestea au vorbit pe Facebook și pe alte rețele sociale despre traumele pe care le-au suferit din cauza experiențelor de hărţuire sexuală sau abuz și au folosit hashtag-ul „#MeToo” („Și Eu”, n.r.). Mai multe personalități s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga și actriţele Anna Paquin şi Evan Rachel Wood. În plus, au fost și bărbați care s-au implicat în acest demers, între aceştia fiind actorul Javier Munoz.

 

Scandalul a afectat şi carierele altor bărbaţi puternici de la Hollywood, printre care actorul Kevin Spacey şi producătorul Brett Ratner.