Noua rachetă dezvoltată de NASA nu va fi gata pentru misiunea fără echipaj uman pe Lună programată pentru iunie 2020, a anunțat administratorul Agenției spațiale americane, Jim Bridenstine, care a adăugat că se ia în considerare folosirea unui lansator al unei companii private, potrivit cnbc.com.

 

Finalizarea lansatorului Space Launch System (SLS) - cum este cunoscută viitoarea rachetă a NASA -, a cărui dezvoltare a fost estimată inițial la 7 miliarde de dolari, a fost deja întârziată cu mai mulți ani. SLS, care va fi capabil să lanseze vehicule spaţiale cu echipaj uman spre Marte până în 2030, are, de asemenea, o capacitate de transport de 130 de tone.

„Responsabilii programului SLS se chinuie să respecte termenele limită", dar racheta nu va fi gata pentru prima misiune fără echipaj uman pe Lună, numită EM-1, programată pentru iunie 2020, a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine, într-un eveniment al Comitetului pentru comerț, știință și transport din Senatul american. Acesta a mai precizat că programul este în întârziere cu trei ani.

Specialiștii companiei Boeing au petrecut mai mulți ani la dezvoltarea SLS, care se anunță a fi cea mai puternică rachetă construită vreodată, unul dintre scopuri fiind acela ca NASA să își reia misiunile cu echipaj uman pe Lună. Proiectul, pentru care Boeing a apelat la peste 1.000 de companii din 43 de state americane, a ajuns deja la costuri de 12 miliarde de dolari.

În același timp, compania Lockheed-Martin se ocupă de construirea unei capsule pentru transportul astronauților, Orion. Aceasta este pentru prima dată când oficialii NASA recunosc în mod clar că au probleme cu programul SLS.

Pe de altă parte, NASA demonstrează o deschidere privind companiile spațiale private, care oferă opțiuni pentru transport cu costuri reduse.

Membrii Congresului american și-au dorit inițial ca prima misiune în care să fie folosită noua rachetă să aibă loc la sfârșitul lui 2016, dar termenul a fost amânat puțin câte puțin.

Apoi, miercuri, Bridenstine a făcut anunțul care i-a șocat pe mulți din industrie, potrivit căruia vrea să apeleze la rachete ale unor companii private pentru misiunea EM-1 și nu să o amâne până când va fi gata SLS. Acesta nu a specificat ce companie are în minte, dar specialiștii din domeniu indică spre SpaceX - înființată de miliardarul Elon Musk -, ce deține racheta Falcon Heavy. O altă alegere ar fi Delta IV Heavy a United Launch Alliance - un joint venture între Lockheed și Boeing.

Într-o propunere de buget făcută publică luni, Guvernul american a indicat că vrea să apeleze la sectorul privat și pentru a lansa componentele unei mini-stații spațiale, Gateway, pe care cei de la NASA vor să o plaseze pe orbita Lunii în jurul anului 2020.