Un copac situat în centrul orașului, în fața Bisericii Evanghelice din Bistrița, a fost împodobit, joi, cu 500 de ouă pictate manual de 180 de elevi de la școlile din municipiu, conform unei vechi tradiții de Paște a sașilor.

 

Elevii din Bistrița au pregătit peste 500 de ouă pentru a împodobi copacul înalt de peste 4 metri din fața Bisericii Evanghelice, conform unei vechi tradiții de Paște a sașilor, tradiție care a fost reluată de autoritățile din Bistrița în urmă cu trei ani. „În urmă cu trei ani a apărut ideea readucerii în atenția opiniei publice a unui obicei pe care îl aveau sașii bistrițeni - acela de a împodobi un copac cu ouă, înainte de Sărbătorile de Paște. Facem acest lucru pentru al treilea an consecutiv, partenerii noștri sunt elevii din municipiul Bistrița, care nu doar că împodobesc copacul cu ouă, dar multe dintre ouăle pe care le vedem astăzi sunt creațiile lor. Este un eveniment important și din punctul lor de vedere, dar cu siguranță și din punctul nostru de vedere, pentru că aceste mici pete de culoare pe care noi încercăm să le aducem înaintea sărbătorilor sunt extrem de bine recepționate de cetățeni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiul Bistrița, Mihai Ruști.

Joi, în fața Bisericii Evanghelice din Bistrița s-au adunat 180 de copii de la școlile din oraș care au participat la această acțiune și care, cu ajutorul pompierilor voluntari, au fost ridicați cu un utilaj al municipalității pentru a împodobi copacul. „A fost foarte interesant. Am urcat cu cabina în copac și am pus ouăle pe care le-am pictat împreună cu colegii. Deși a fost destul de sus, nu mi-a fost frică pentru că m-a ținut un pompier”, a povestit Andreea, una dintre elevele participante la acțiune. Elevii din Bistrița au pictat în timpul Săptămânii Altfel pentru sărbătorile de Paște sutele de ouă pentru a le agăța în copac. „Copacul se realizează conform unei vechi tradiții săsești. Noi am făcut ouă din polistiren, mari pentru a fi văzute bine din copac și am folosit niște culori care nu se șterg chiar dacă va ploua”, a spus Mircea, un alt elev. La sași, pomul de Crăciun are un corespondent și de Paște. Împodobirea copacului de Paște reprezintă o veche tradiție săsească pe care bistrițenii au preluat-o de la sași, Bistrița fiind una dintre cele șapte cetăți medievale săsești existente în Transilvania. În zilele de Paște din casele sașilor bistrițeni nu lipsesc nici acum copacii împodobiți cu ouă roșii – Osterstrauss, Bistrița fiind recunoscută, dintre toate burgurile medievale săsești, că aici se făceau cele mai frumoase ouă de Paște deoarece acestea erau ornate cu flori, spice de grâu, frunze de viță de vie sau erau scrise diferite zicale.