Pielea artificială ce reacționează la stimuli precum gâdilatul, ciupitul și mângâiatul și care poate fi folosită ca interfață pentru dispozitive digitale a fost prezentată la un simpozion organizat în SUA de o echipă de de cercetători internaționali.

Pielea artificială a fost prezentată la cea de-a 32-a ediţie a ACM User Interface Sofware and Technology Symposium (UIST), ce are loc în Statele Unite ale Americii, de inventatorii acesteia, cercetători de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, și de la Télécom ParisTech și Universitatea Sorbona, Franța. Prototipul numit Skin-On Interface a fost proiectat pentru a semăna cu pielea umană și a răspunde la diferite forme de contact, precum gâdilatul, ciupitul și mângâiatul.

„O strânsoare puternică generează apariția pe ecran a unui emoji furios, în timp ce gâdilarea pielii determină afișarea unui emoji râzând, iar lovirea ușoară, un emoji surprins”, a declarat Marc Teyssier, doctorand la Telecom ParisTech și inițiatorul proiectului.

Cercetătorii susțin că tehnologia dezvoltată de ei deschide noi perspective privind „dispozitivele antropomorfe”.

„Poate părea neconvențional, pentru că suntem obișnuiți să folosim carcase rigide, dar simțim că sunt avantaje semnificative în utilizarea unor tehnologii mai maleabile. Senzația de familiaritate oferită de această piele oferă posibilitatea utilizatorilor de a dispune de o interfață mai naturală”, a declarat Anne Roudaut, profesor asociat la Universitatea din Bristol.

Pielea artificială este prevăzută cu două straturi din silicon, numite „dermă” și „hipodermă”, între care se află un strat compus dintr-o reţea de fire foarte subțiri, ce acţionează asemenea unor senzori. Straturile de silicon au fost turnate într-o matriță și au fost pigmentate pentru a conferi o textură și o culoare asemănătoare pielii umane.

Cercetătorii au afirmat că produsul lor poate „simți atingerea utilizatorului”, având abilitatea de a „detecta interacțiuni precum gâdilarea, mângâierea, răsucirea și ciupirea”. Totodată, dezvoltatorii tehnologiei consideră că aceasta îmbunătățește experiența utilizatorilor de dispozitive mobile.

„Atunci când discutăm față în față cu cineva, folosim atingerea pentru a exprima emoții și, în general, pentru a îmbogăți discursul. Acum, comunicarea mediată este realizată prin dispozitive, am pierdut modalitatea de comunicare directă. Prin acest proiect, am încercat să îmbinăm ambele mijloace de comunicare. Prototipul pe care l-am dezvoltat propune un potențial viitor, cu dispozitive antropomorfe”, a adăugat Marc Teyssier.

Inițial, conceptul de piele artificială a fost adoptat în domeniul roboticii, cercetătorii încercând să dezvolte mașinării ce seamănă și acționează asemenea oamenilor.