Lungmetrajul „Nomadland” a fost marele câştigător al celei de-a 93-a gale de decernare a premiilor Oscar, impunându-se la categoriile „cel mai bun film”, „cea mai bună regie” (Chloe Zhao) şi „cea mai bună actriţă în rol principal” (Frances McDormand).

Transmisiunea televizată a galei Oscar 2021, limitată la elementele sale esenţiale din cauza constrângerilor provocate de pandemia de Covid-19, a fost diferită de ceremoniile din anii precedenţi, fiind lipsită de obişnuitele sale reprezentaţii umoristice şi muzicale, dar marcată de discursuri mai lungi ale câştigătorilor.

Gala Oscar a fost deschisă de actriţa Regina King, urmată de camerele de luat vederi în timp ce a traversat holul central al gării Union Station îndreptându-se spre o scenă, înconjurată de celebrităţi şi invitaţii lor, aşezaţi la mese care au respectat normele de distanţare socială. „În această seară, respectăm toate protocoalele riguroase care ne-au permis să revenim aici în siguranţă. La fel ca pe un platou de filmare, atunci când filmăm, dăm jos măştile sanitare. Apoi, când nu filmăm, ne punem din nou măştile sanitare”, a declarat Regina King în debutul galei.

Surprizele şi premierele nu au lipsit din programul galei de duminică seară. Astfel, răsturnând pronosticurile specialiştilor, britanicul Anthony Hopkins a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor principal - devenind totodată cel mai vârstnic câştigător din categoriile de interpretare - graţie rolului unui octogenar care se luptă cu efectele demenţei în filmul „The Father”. Reprezentanţii presei de specialitate se aşteptau ca acest premiu să fie atribuit postum actorului Chadwick Boseman, decedat anul trecut, pentru ultimul rol al său, jucat în filmul „Ma Rainey's Black Bottom”.

Cineasta chineză Chloe Zhao, care locuieşte de mulţi ani în Statele Unite, a câştigat premiul Oscar pentru regie cu filmul „Nomadland”, devenind prima femeie asiatică şi doar cea de-a doua femeie din istorie care obţine acest trofeu - după Kathryn Bigelow pentru „The Hurt Locker”. Protagonista filmului „Nomadland”, Frances McDormand, a câştigat cel de-al treilea Oscar din cariera sa, intrând astfel într-un club extrem de select, din care fac parte doar şapte artişti. Ea a câştigat precedentele sale două trofee pentru filmele „Fargo” şi „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

Youn Yuh-jung, în vârstă de 73 de ani, a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru interpretarea unei bunici neconformiste în filmul „Minari”, o dramă despre imigraţie. Ea a devenit astfel prima actriţă din Coreea de Sud care a câştigat un premiu Oscar.

Britanicul Daniel Kaluuya, un artist de culoare, a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea activistului Fred Hampton, lider al mişcării pentru drepturi civile Black Panther din anii 1960, în filmul „Judas and the Black Messiah”. Filmul „Soul”, prima producţie a studioului Pixar care a inclus un personaj principal de culoare, a câştigat Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj animat.

Comedia daneză cu accente dark „Another Round” s-a impus la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional”, la care a fost nominalizat şi documentarul românesc „colectiv”, de Alexander Nanau. Regizorul filmului câştigător, Thomas Vinterberg, vizibil emoţionat, a dedicat acest trofeu fiicei sale, care a murit într-un accident de automobil la doar câteva zile după începutul filmărilor.

„Promising Young Woman”, o dramă despre răzbunare inspirată de mişcarea #MeToo, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original, atribuit cineastei britanice Emerald Fennell, care este şi regizoarea peliculei. Dramaturgul şi scriitorul francez Florian Zeller a fost recompensat cu Oscarul pentru scenariu adaptat pentru filmul „The Father”.

„My Octopus Teacher” s-a impus la categoria „cel mai bun lungmetraj documentar”, la care a fost nominalizat şi filmul românesc „colectiv”, regizat de Alexander Nanau.