UNESCO a anunţat miercuri că a inclus manouché, o „practică culinară emblematică" din Liban, pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, transmite AFP.

Înscrierea celebrei „pâini acoperite cu un amestec de cimbru, sumac, seminţe de susan prăjite, sare şi ulei de măsline", a fost validată de Comitetul interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, reunit începând de luni la Kasane, în Botswana.

Manouché, „chintesenţa micului dejun libanez", este preparată „în case şi brutării specializate şi savurată de oameni de toate originile", a explicat UNESCO, adăugând că „în timpul pregătirii aluatului, practicienii se roagă ca acesta să crească".

„Musulmanii recită începutul Fatiha, iar creştinii recită mai multe rugăciuni şi fac semnul crucii înainte de a lăsa aluatul să se odihnească".

„Manouché este transcomunitar, reflectă un simbolism, care este convieţuirea între libanezi", a declarat pentru AFP ataşatul cultural în cadrul delegaţiei permanente a Libanului la UNESCO, Bahjat Rizk.

„Brutăriile care pregătesc acest fel de mâncare sunt răspândite în întreaga ţară", a adăugat el.

„Manouché rămâne una dintre opţiunile cel mai puţin costisitoare din această ţară lovită din 2019 de o criză socio-economică fără precedent", a precizat Bahjat Rizk.

Pregătirea acestui preparat în scopul comercializării în brutării mici „contribuie, de asemenea, la dezvoltarea economică locală", a notat UNESCO. De asemenea, preparatul se bucură de un mare succes în străinătate datorită diasporei libaneze.

Dosarul pentru înscrierea manouché pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii a fost depus de Liban în martie 2022.