Un muncitor italian de 28 de ani a câștigat duminică, la finalul unei competiții acerbe, prima ediție a Cupei mondiale la tiramisu, un concurs internațional dedicat celebrului desert italian, desfășurat în localitatea Treviso, informează luni AFP.

 

Înarmați cu telul pentru a bate mascarponele și cu o strecurătoare pentru a pudra cu cacao, 700 de concurenți s-au întrecut timp de două zile cu scopul de a realiza cel mai bun tiramisu (un cuvânt care, în italiană, înseamnă ''ridică-mi moralul'').

''Îmi doresc să devin șef cofetar patiser și să deschid o patiserie în care să pregătesc deserturi tradiționale de casă. Nimic pretențios, doar ceva savuros și binefăcut'', a declarat pentru AFP câștigătorul competiției, Andrea Ciccolella, angajat într-o fabrică de ochelari din localitatea Feltre, în regiunea Veneto.

Locuitorii regiunii Veneto, cu capitala la Veneția, au savurat această victorie care a avut un gust mai amar în regiunea vecină Friuli-Veneția Giulia, cu capitala la Trieste. Cele două regiuni își dispută de decenii paternitatea prăjiturii tiramisu.

Experții în gastronomie spun că inventatorul rețetei originale este Roberto Linguanotto, un cofetar patiser din Treviso, regiunea Veneto, în anii '60-'70. Regiunea Friuli-Veneția Giulia a dobândit însă un avantaj în comparație cu vecina sa. În luna august, acest desert a fost oficial înscris în lista felurilor de mâncare tradiționale din regiune.

Autoritățile din Veneto s-au simțit jignite, iar prefectul regiunii, Luca Zaia, i-a solicitat ministrului italian al agriculturii și al alimentației să revină asupra deciziei, argumentând că ''nimeni nu poate fura tiramisu... cel mai bun desert din lume''.

Săptămâna aceasta, reprezentanții regiunii Friuli-Veneția Giulia au încins din nou spiritele când o fabrică din Udine a anunțat că a pus la punct o mașinărie care poate produce un tiramisu în 30 de secunde.

Duminică, primarul orașului Treviso a ocolit problema, proclamând orașul său ''capitala morală a tiramisu''. Declarația este cu atât mai savuroasă cu cât istoricii în gastronomie spun că desertul a fost creat la Treviso în anii 1950. Desertul era oferit de prostituate clienților lor.