Racheta europeană Vega a plecat luni seara din Guyana Franceză, purtând un satelit de observare a Pământului şi patru sateliţi de dimensiuni mai mici.

A fost a doua lansare în acest an a Vega, o componentă crucială a ambiţiilor europene de a concura cu companiile private din SUA şi companiile de stat din China şi Rusia pe o piaţa aeronautică în plină expansiune, relatează France24.

Racheta a fost lansată din Centrul Spaţial Guiana luni, la ora 22.47, livrând cu succes satelitul în doar două ore.

Satelitul de înaltă rezoluţie, al doilea din cei patru care vor fi lansaţi, este operat de Airbus. Primul a fost pus pe orbită în aprilie tot de o rachetă Vega.

„Constelaţia Pleiades Neo” va oferi imagini de înaltă rezoluţie ale Pământului pentru utilizări militare sau civile, potrivit Airbus. Operatorul Vega, Arianespace, este o filială a grupului Ariane, la care Airbus deţine jumătate din acţiuni.

De asemenea, Vega a transportat, patru sateliţi de dimenisiuni mai mici cunoscuţi sub numele de „cubesats”. Unul dintre ei va deveni parte a unei constelaţii de sateliţi dezvoltată de start-up-ul francez Unseenlabs, specializat în monitorizarea traficului maritim. Restul de trei cubesats provin de la Agenţia Spaţială Europeană şi vor fi ştiinţifice şi tehnologice.

Cele două lansări din 2021 reprezintă un impuls pentru programul Vega - un efort care implică 10 ţări europene.