Tablou inedit de Rosa Bonheur, scos la licitaţie la Paris - Migraţia bizonilor americani
Un pastel inedit realizat de pictoriţa Rosa Bonheur (1822-1899) va fi vândut la licitaţie la Paris pe 20 martie de casa Christie's în timpul Salonului de Desen.
Artista franceză, figură feministă a secolului al XIX-lea, cunoscută cu precădere pentru tablourile sale cu animale, va fi în curând întruchipată pe marele ecran de Mélanie Laurent, informează AFP.
Pastelul, realizat în 1896, după ce Rosa Bonheur l-a cunoscut pe Buffalo Bill cu prilejul expoziţiei universale din 1889, „nu era cunoscut şi se afla într-o colecţie particulară franceză de mai multe generaţii'', a explicat pentru AFP Hélene Rihal, directoarea departamentului de desene antice şi din secolul al XIX-lea la Christie's Paris.
Tabloul a fost „achiziţionat iniţial de un colecţionar, Albert Soubise, avocat, critic muzical şi scriitor de la sfârşitul secolului al XIX-lea, contemporan cu Rosa Bonheur, apoi lăsat moştenire urmaşilor'', a precizat experta.
Cu o lungime de 94 de centimetri (şi o lăţime de 57 de centimetri) şi intitulat „studiu pentru migraţia bizonilor'', este „probabil cel mai mare desen realizat de ea pe care-l cunoaştem, cu o valoare estimată între 100.000 şi 150.000 de euro'', potrivit lui Hélene Rihal.
Ar putea foarte bine să intereseze muzeele, „înclinate din ce în ce mai mult să cumpere opere ale unor femei artiste, în special în Statele Unite'', a precizat experta.
În 2019, un tablou de Rosa Bonheur, care înfăţişa tot bizoni, a fost vândut contra sumei de 700.000 de dolari de casa de licitaţie americană Coeur d'Alene Art Auction (Idaho), a adăugat specialista.
O retrospectivă organizată în 2022 la Muzeul de Arte Frumoase din Bordeaux şi la Muzeul d'Orsay din Paris a scos-o din uitare pe artista care a fost, probabil, cea mai celebră şi cea mai bine vândută femeie-pictor din secolul său, atât în Franţa, cât şi în Anglia şi Statele Unite, potrivit specialiştilor.
Rosa Bonheur, cunoscută înaintea acestei retrospective mai degrabă graţie cafenelelor pariziene care îi poartă numele şi orientării ei sexuale decât pentru picturile ei, şi-a petrecut ultimii 40 de ani din viaţă la castelul By a Thomery, în departamentul Seine-et-Marne, dintre care 30 alături de prietena ei din copilărie Nathalie Micas, care era tot pictoriţă şi care a murit în 1889.
Un film biografic realizat de scriitoarea şi regizoarea franceză Fabienne Berthaud, în care pictoriţa urmează să fie întruchipată de actriţa Mélanie Laurent, a fost anunţat pentru 2025.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.