Autorităţile thailandeze au anunţat capturarea a peste 150 de iguane aflate în libertate în centrul regatului, unde această reptilă, care face obiectul unei interdicţii de import, ameninţă biodiversitatea locală, transmite miercuri AFP.

Acţiunea a implicat capturarea a 134 de iguane din provincia Lopburi, şase din Udon Thani şi 23 din alte zone ale ţării, a declarat marţi departamentul responsabil cu parcurile naţionale şi conservarea faunei sălbatice (DNP).

„Creşterea rapidă a populaţiei a afectat sistemele ecologice şi de mediu, cauzând probleme populaţiilor locale", a precizat agenţia guvernamentală.

Înmulţire rapidă a iguanelor, o specie non-endemică în Thailanda, a contribuit, totodată, la distrugerea culturilor. Iguanele capturate au fost plasate în centre pentru animale sălbatice.

Thailanda a interzis recent importul oricărei specii de iguane, un animal de companie popular printre iubitorii de reptile din regat. Pe teritoriul ţării din Asia de Sud-Est există peste 3.600 de iguane deţinute de aproximativ 260 de persoane, conform DNP.

Autorităţile au anunţat că traficanţii de iguane riscă o pedeapsă maximă de zece ani de închisoare.